PODCAST

Skribent

Fabian Nordlander

2 april 2015 | 19:00

Därför är Daredevil Marvels bästa karaktär

Fabian och Viktor analyserar Daredevil i senaste avsnittet av Nörden & Jag.
Hur många superhjältar kan definieras av sina brister? Rätt många tänker man först, särskilt Marvel-hjältar. Men så simpelt är det inte, eller rättare sagt så är det ganska simpelt. Marvel-karaktärer har väldigt tydliga brister, men fortfarande ganska endimensionella och enformiga brister som kan sammanfattas med ett par ord. Tro mig, vi alla älskar Marvels hjältar och detta är ingen kritik, snarare en simpel analys. 

Pratar jag om Peter Parker kanske jag nämner hans blyghet och osäkerhet. Pratar jag om Bruce Banner kanske jag säger kort stubin med hjärta av guld. Captain America, ärlig och patriotisk. Black Widow, återhållsam och traumatiserad. Tony Stark, förbindlig och beroende. Matt Murdock... Försök placera ett adjektiv här. För mig är det svårt och just därför är Daredevil den mest komplexa och intressanta Marvel-hjälten.

Vilken hjälte kan dessutom definieras av vad denne inte kan göra? Spider-Man kan klättra väggar, Superman kan flyga och Flash kan springa snabbt. Daredevil är blind. Det är vad som definierar honom, hans handikapp som han sedan använder till sin fördel.Men vad är det då som gör honom så cool, vad gör hans krafter? Först en snabb sammanfattning. Matt Murdock blir som barn exponerad i ansiktet av en radioaktiv isotop när han försöker rädda en gammal man från en lastbil, detta gör honom blind. Men samtidigt höjs hans andra sinnen till omänskliga nivåer. Han känner lukten av dina hormoner om du är nervös, han hör dina hjärtslag innan du ljuger, han kan läsa direkt från bläcket på pappret med sina fingrar. Allt detta kombinerat ger honom ett synfält på 360 grader, han är en mänsklig radar.

Vad som mer får Daredevil att sticka ut är hans tro, han är katolik. Han måste ständigt försvara sin existens som går ut på att slå skurkar om natten, därav hans dagliga jobb. Matt är en advokat, detta betyder att han aldrig tar av sig masken. Han utför rättvisa om dagen och på natten. De som sipprar igenom det rättsliga systemet tar han på natten med sin näve istället för lagboken. Vilken superhjälte gör det, utför sitt uppdrag dag och natt?

I en stad som New York, bevakas alla av många hjältar. Spider-Man, Fantastic 4, X-Men och många fler. Det är ett överflöd av hjältar. Men dessa tar oftast de stora fiskarna. Så som superskurkar som hotar världen och globala katastrofer. Daredevil behövs därav inte så mycket på den nivån, just därför är han nere på gatornas nivå. Han tar hand om maffiabossar, ligor, drogkarteller och vardagliga brott. Han försvarar Hell's Kitchen och dess territorium. Just därför kommer karaktären passa så bra för Netflix. Medan Avengers och Spider-Man slåss världen runt så kan Daredevil ta hand om de små detaljerna de andra missar. 

Daredevil är Marvels bästa hjälte någonsin. Håller ni inte med? Lyssna då på veckans nya avsnitt av den populära podcasten Nörden & Jag som snackar Daredevil denna vecka. Ni kanske blir konverterade, eller så hakar ni på diskussionen och argumenterar motsatsen. Vad har ni att förlora, ni är väl inte rädda? I dare you!


| 2 april 2015 19:00 |