Film

Skribent

Jenny Bång

8 maj 2016 | 16:00

9 dansfilmer att förälska sig i

Nu blir det svårt att sitta still i tv-soffan! Vi tipsar om klassiska dansfilmer och underskattade pärlor.
Förutom stenhård träning inför rollerna, verkar inspelningarna av filmerna bjuda på mycket dramatik. Skådespelare som inte tycker om varandra och skådespelare som regissören försöker skapa osämja mellan, men även kärlek tycks uppstå under inspelningarna. Natalie Portman gifte sig med filmens koreograf, Helen Mirren med regissören och Channing Tatum mötte sin kärlek i motspelerskan Jenna Dewan. 

Från Gene Kelly till Kevin Bacon, det har gjorts många dansfilmer genom åren som man kan förälska sig i. Vilken är din favorit?

"Black Swan" (2010)
Nervösa sammanbrott blandas med vackra dansscener i denna Oscarsbelönade dansthriller. Natalie Portman spelar Nina, den målinriktade, fokuserade och extremt drivna dansösen, som får chansen att spela huvudrollen i Tjajkovskijs Svansjön. Men hennes höga ambitioner och perfektionism skapar även demoner i hennes sinne. När hon dessutom får en konkurrent, spelad av Mila Kunis, blir det allt annat än vackert och kontrollerat. 

"Step Up" (2006)
Channing Tatum spelar Tyler Gage som blir dömd till samhällstjänst efter ett inbrott på Maryland School of Arts. Straffet ska avtjänas som vaktmästare på skolan. Baletteleven Nora (Jenna Dewan) upptäcker Tylers talang för streetdance, men när han erbjuder sig att ersätta hennes skadade danspartner inför ett viktigt dansframträdande är hon inte intresserad. Men Tyler ger inte upp och snart påbörjas en dansträning som kantas av passionerad ungdomskärlek och en hel del dramatik. 

Om man inte får nog av "Step Up", kan man vara lugn. Det finns nämligen fyra uppföljare till filmen. 

"Vita nätter" (1985)
Gregory Hines är den amerikanske steppdansaren Raymond Greenwood som har övergett USA för Sovjetunion (närmare bestämt Sibirien) och lever där med sin ryska fru, spelad av Isabella Rossellini.

På ett plan på väg till USA sitter en annan avhoppare. Ryssen Nikolai "Kolya" Rodchenko, spelad av Mikhail Baryshnikov, har flytt Sovjet för USA. Men plötsligt måste planet nödlanda i Sibirien och så snart de sovjetiska myndigheterna får veta att Kolya är på planet, ser de sin chans att behålla honom i landet. Raymond får uppdraget att se till att Kolya är redo att uppträda i Sovjet igen. Men gammal kärlek och ny vänskap sätter käpparna i hjulet på planen. Bland annat dyker Kolyas gamla flickvän upp, spelad av Illena Mironova. Eller som hon heter nu, Helen Mirren.

"Dirty Dancing" (1987)
Klassiker! De flesta av er har antagligen redan sett Baby och Johnny dansa omkring förälskade på Catskills Resort. Lika kära var de dock inte i verkligheten. Snarare tvärtom, då de sedan en tidigare filminspelning kommit att tycka ganska illa om varann. Ändå lyckades de få det att gnistra till på vita duken. Patrick Swayze blev senare även erbjudanden 6 miljoner dollar för att göra en uppföljare. Det erbjudandet tackade han dock nej till, av den enkla anledningen att han inte tyckte om uppföljare.

"Footloose" (1984)
En ung Kevin Bacon spelar tonåringen Ren, som flyttar från storstaden Chicago till en liten småstad där både rockmusik och dans är strängt förbjudet. Regler som Ren finner omöjliga att hålla sig till. Snart har han fått med sig fler ungdomar i strävan efter att få dansa till rockmusik på skolbalen. Men med svartsjuka, stränga präster och en stad som länge legat i tyst dvala blir det ett uppvaknande som möts av en del motstånd. Filmen innehåller, förutom en Kevin Bacon i toppform och tight vitt linne, även en hel del klassiska dansscener á la 80-talet. 

"Singin’ in the Rain" (1952)
Gene Kelly och Debbie Reynolds med flera, spelar en del av en ensemble skådespelare som genomgår svåra tider, när stumfilmer inte längre är eftertraktade. Kellys karaktär, Don, har utmärkt sångröst, men Reynolds har det inte lika lätt när det ska spelas in musikal. Dessutom har de även de alltid förekommande kärleksproblemen och förväxlingarna. 

Gene Kelly fick ryktet om sig att vara en alltför hård perfektionist under inspelningen. Något som senare fått Debbie Reynolds att påstå att de svåraste sakerna hon gjort i livet, var att föda barn och ta sig igenom inspelningen av "Singin’ in the Rain". 

"Strictly Ballroom - De förbjudna stegen" (1992)
I Baz Luhrmanns första långfilm möts Scott, dansmästaren och innovatören, med Fran, den klumpiga nybörjardansösen. Trots Scotts talang, lämnar hans rebelliska dansstil utan partner bara veckor före en stor danstävling. Men Frans öppenhet för dans bortom regler och hennes dröm om att få dansa med Scott, leder till ett oväntat samarbete. 

"Flashdance" (1983)
Ännu en klassiker! Jennifer Beals spelar den unga Alex, som försörjer sig som både svetsare och exotisk dansös, men drömmer om att komma in på balettskolan. 

Lite kuriosa är att Brian de Palma var erbjuden att regissera Flashdance, men valde bort filmen till förmån för Scarface. Filmen har inte bara skapat en klassiker på vita duken. Låten ”Flashdance…What a Feeling” vann bland flera andra priser en Oscar för bästa originalsång. Tillsammans med låtar som ”Maniac”, har soundtracket vunnit Grammys och sålt i över tjugo miljoner exemplar. 

"Saturday Night Fever" (1977)
Flera kilometers löpning och tre timmars dans varje dag, bestod John Travoltas träning av, inför rollen som Tony Manero. Filmen utspelar sig i Brooklyn där Tony spenderar dagarna på ett jobb han inte trivs med, men på kvällarna är han kung på discogolvet och längtar efter ett bättre liv. Det är svårt att inte bli medsvept av Travoltas dans till Bee Gees och hans glänsande skjortor.

Vilka dansfilmer är era favoriter? Tipsa i kommentarerna nedan.
| 8 maj 2016 16:00 |