Film

Skribent

31 december 2009 | 14:50

Daniels favoriter från 2000-talet

00-talet är nu till och alla bär vi med oss våra filmiska minnen från decienniet som har passerat, både trevliga minnen och de vi helst skulle vilja glömma. Hela MovieZines redaktion nu har valt ut sina favoriter och nu är Daniel Feldts tur att delge sina åsikter.

Filmpersonligheter som definierade 00-talet

Skådespelare: Owen Wilson.

Skådespelerska: Naomi Watts.

Regissör: Peter Jackson. Enbart en handfull fans av "Bad taste", "Braindead" och "The Frighteners"  visste vem han var när det blev klart att denna man skulle försöka sig på att ro iland en filmatisering av "Sagan om ringen". Som han gjorde det och han är en av giganterna bland de nu arbetande regissörerna. Jag skulle vilja klämma in Christopher Nolan också, för den mannen har inte gjort en enda dålig film.

En trend som jag aldrig vill återse: Tortyrporr och alla djävla uppföljare till dessa.

Det bästa som hänt filmvärlden under 00-talet är: Pixar så klart. Sedan så älskar jag filmer a la "Cloverfield" och "District 9", låg budget jämfört med sina storebröder men också helt fantastiskt bra filmer. Gillar när man blir helt golvad av överraskningen. Hoppas vi får se fler filmbolag som satsar 30 miljoner på 10 filmer istället för 300 på en film. Det ger fler chansen att berätta en historia.

Årtiondets mest överskattade: "Crash". Jag vet inte om det var meningen, men Paul Haggis lyckades pressa ut varenda stereotyp och klyscha i en av de skitnödigaste filmerna detta decennium.

Favoritfilmer från 00-talet: Jag har spenderat 00-talets hundra sista dagar med att räkna ned de 100 bästa filmerna. Så där är de som jag anser vara bäst. Men här är några personliga favoriter:

Inglourious Basterds - Det finns inte ett enda fel med denna film.

Up in the Air - Helt klart den bästa film jag sett sedan "Inglourious Basterds". 

Den fantastiska räven - Varm, härlig, glad, fin, snygg, välgjord och rolig. Ungefär så kan den beskrivas.

Adventureland - Älskar denna typ av "amerikanska highschool sommaren innan college"-filmer.

The Proposal - Knarkar romcoms i vanliga fall och denna är riktigt bra. Ryan Reynolds är en favorit.

Gå vidare till Alexander Dunerfors favoriter