Film

Skribent

Andreas Samuelson

19 december 2022 | 22:45

Damien Chazelle kommer till Sverigepremiären av "Babylon"

Regissören får sällskap av svenska, Oscarsbelönade fotografen Linus Sandgren när de båda besöker Stockholm.
Fransk-amerikanska filmskaparen Chazelle har delvis vårt blågula kameraproffs att tacka för en del av sin framgång. De vann varsin Oscar för sitt första samarbete, enormt framgångsrika musikalen ”La La Land” och de har därefter samarbetat både på ”First Man” och nu snart bioaktuella ”Babylon”.
 
Filmen utspelas i 1920-talets Hollywood under filmindustrins övergång från stum- till ljudfilm och följer en rad branschfolk spelade av bland annat Brad Pitt, Margot Robbie och Tobey Maguire. Filmen har svensk biopremiär 27 januari men redan den 18 är det galapremiär och då återbesöker Sandgren sin hemstad för att närvara tillsammans med Chazelle.
 
- ”Babylon” är en unik filmupplevelse med en historia som fångar de tidiga dagarna i Hollywood, vilket verkligen gör sig helt fantastisk på stor duk. Den handlar just om hur man skapar filmer och magin med att uppleva dem på bio, så det ska bli otroligt roligt att få visa ”Babylon" på plats hemma för den svenska biopubliken, säger Sandgren i ett pressmeddelande.
 
 
Det bådar gott för duon inför kommande Oscarsgala också, då de redan nominerats till såväl Golden Globe som Critics Choice.
 
| 19 december 2022 22:45 |