Film

Skribent

Andreas Samuelson

27 december 2023 | 08:00

Dagens TV-tips: Familjefilmen som fick röst av Ukrainas president

Innan Volodymyr Zelenskyy blev Ukrainas president så gav han rösten åt en populär barnfigur på film - nämligen ”Paddington”. Se den på TV idag.
Björnen Paddington, skapad av Michael Bond, var länge en älskad barnfigur i hemlandet Storbritannien. Med sin röda hatt, blåa rock och naiva, genomgoda manér charmade han både unga och gamla. Han blev en lika omtyckt filmkaraktär i 2014 års familjefilm ”Paddington”.
 
Här reser den marmeladälskande björnen från djungeln i Peru till London för att finna den upptäcktsresande som varit vän med hans släktingar. Han blir bekant med en skeptisk riskanalytiker (Hugh Bonneville) och dennes familj men hotas snart av en ondskefull uppstoppare (Nicole Kidman).
 
Det är charm till tusen i denna superba familjefilm av ”Wonka”-aktuella regissören Paul King. Det hjälper såklart med brittiska proffs som Sally Hawkins, Julie Walters och Jim Broadbent i rollerna.
 
Men främst är det Paddington, med fantastiska effekter och Ben Whishaws röst, som är filmens stjärna. Men i Ukraina var det faktiskt Volodymyr Zelenskyy som gav stämman till titelbjörnen, fem år innan han blev landets president.
 
Filmen blev en enorm framgång som drog in över 282 miljoner dollar och följdes av den lika sevärda "Paddington 2”. Vi kan snart se fram emot en trea.
 
”Det är nästan med ord svårt att beskriva hur mycket jag tycker om ”Paddington”. Ja, både den älskvärde lille hjälten till björn men också filmen i sig. Superlativen får flöda då detta helt enkelt är bland de härligaste, snyggaste och mest tänkvärda familjefilmerna jag på länge har sett.” skrev Jonna Vanhatalo i sin recension från 2014.
 
Se trailern här:
 
 
Här kan du se ”Paddington”:
 
Idag på SVT1 15.25
Streama på Netflix
Streama på Viaplay
Streama på HBO Max
Hyr/köp på SF Anytime och liknande tjänster
| 27 december 2023 08:00 |