Film

Skribent

Andreas Samuelson

23 december 2023 | 06:00

Dagens TV-tips: Animerade komedin blev världens mest framgångsrika julfilm

Jim Carrey i all ära men den animerade filmatiseringen av Dr. Seuss saga om den julhatande Grinchen tidernas mest inkomstbringande julfilm. Se den på TV idag.
Den gröna, julhatande Grinchen är en av de mest ikoniska julfigurerna och troligen Dr. Seuss mest kända. Han skildrades först i en klassisk, tecknad TV-special 1966 med skräcklegenden Boris Karloff som berättarröst innan Jim Carrey porträtterade honom i Ron Howards populära ”Grinchen” (2000).
 
Men det var en animerad filmatisering av ”How the Grinch Stole Christmas!” som slog rekord. ”Grinchen” (2018) producerades av Illumination, som bland annat gjort ”Dumma mej”, ”Husdjurens hemliga liv” och ”Sing”. I denna version gjorde Benedict Cumberbatch (Andreas Nilsson i svenska versionen) rösten till den vresiga enstöringen som hatar julen - och bestämmer sig för att stjäla den!
 
Pharrell Williams (som Oscarsnominerades för ”Dumma mej 2”) är berättarrösten denna gång medan legenden Angela Lansbury gör sin sista röstroll som borgmästare Magurgel.
 
Även om filmen fick blandad kritik så blev den enorm succé med intäkter på över 526 miljoner dollar (på en 75 miljoners budget). Den blev därmed tidernas mest inkomstbringande julfilm, samt mest framgångsrika filmatisering av Dr. Seuss.
 
På Moviezine fick den toppbetyg, 5 av 5, och Annika Andersson skrev i sin recension från 2018 att ”när ingredienserna håller såpass hög kvalité som i ”Grinchen”, från manus till animation och röster tillhörande skådisar av Cumberbatchs kaliber, är det bara att applådera, njuta, och åka med.”
 
Se trailern här:
 
 
Här kan du se ”Dr. Seuss' The Grinch”:
 
Idag på Kanal 5 11.35
Streama på Tele2 Play
Streama på SkyShowtime
Streama på Viaplay
Streama på HBO Max
Hyr/köp på SF Anytime och liknande tjänster 
| 23 december 2023 06:00 |