Film

Skribent

Andreas Samuelson

29 december 2023 | 07:00

Dagens TV-tips: 90-talsrullen som Spielberg själv vill glömma

Steven Spielberg kan belåtet skryta med några av filmhistoriens största verk. Men storsatsningen ”Hook” är en av få som han själv inte gillar. Se den på TV idag.
”Hajen”, ”Jakten på den försvunna skatten”, ”E.T.”, ”Jurassic Park”, ”Rädda menige Ryan”... Listan är lång på Steven Spielbergs filmer som omfamnats av publiken och hyllats av kritikerna. Men alla gör vi misstag och 1991 års ”Hook” blev enligt honom själv ett misslyckande.
 
Det var en storsatsning med en stjärnspäckad ensemble och en budget på 70 miljoner dollar. Premissen var Peter Pan som vuxen och Robin Williams spelade huvudrollen. Peter är här en advokat som tappat sin barnslighet men måste återfinna den när hans barn kidnappas av kapten Krok (Dustin Hoffman).
 
I andra roller ser vi Julia Roberts som Tingeling, Bob Hoskins som Smee, Maggie Smith som Wendy, en ung Gwyneth Paltrow som tonåriga Wendy och popstjärnan Phil Collins. Har du ögonen med dig kan du se Glenn Close, George Lucas, Carrie Fisher och musikern David Crosby i cameo-roller.
 
Men trots fem Oscarsnomineringar och intäkter på över 300 miljoner så ansågs den som en besvikelse. Kritikerna sågade, Roberts fick en Razzie-nominering och Spielberg själv har i efterhand berättat hur missnöjd han var med resultatet:
 
- Jag kände mig som en fisk på torra land när jag gjorde ”Hook”. Jag hade inte förtroende för manuset. Jag hade förtroende för första akten och epilogen. Jag hade inte förtroende för mittendelen.
 
Han försökte kompensera för osäkerheten, skriver Den of Geek.
 
- Jag visste inte riktigt vad jag gjorde och jag försökte måla över min osäkerhet med produktionsvärde. Ju mer osäker jag kände mig, desto större och mer färgglada blev scenografin.
 
Ett misslyckande av Spielberg är fortfarande ett sevärt misslyckande och så här 32 år senare är det fascinerande att se dessa talanger och miljoner resultera i en minst sagt haltande men underhållande film.
 
Se trailern här:
 
 
Här kan du se ”Hook”:
 
Idag på TV3 15.45
Hyr/köp på SF Anytime och liknande tjänster 
| 29 december 2023 07:00 |