Film

Skribent

Andreas Samuelson

19 juli 2022 | 15:30

Courteney Cox slår ett unikt rekord med ”Scream 6”

Stjärnan som medverkat i samtliga installationer av slasher-franchisen blir härmed den första kvinnliga skådespelaren med den meriten.
Med flera skådespelare som anslutit till ensemblen så är produktionen av skräckfilmen ”Scream 6” i full rullning. Det har sedan ett tag varit klart att Courteney Cox, som spelat reportern Gale Weathers i samtliga filmer, återvänder ännu en gång. Hon har tillsammans med Neve Campbell och David Arquette utgjort franchisens trio av överlevande hjältar.
 
Men Campbell, som spelat protagonisten Sidney, berättade nyligen att hon tackat nej på grund av ett oattraktivt erbjudande. (SPOILER!) Arquettes stackars uthålliga ex-sheriff Dewey bet slutligen i gräset i förra filmen vilket innebär att Cox är den enda skådespelaren från originalet som nu återvänder.
 
Det innebär inte bara att Cox härdat ut mest i ”Scream”-filmernas värld utan slår rekord inom skräckfilmsgenren. Som kvinnlig skådespelare är hon den enda som medverkat i sex filmer på rad i samma skräckserie. Jamie Lee Curtis har spelat Laurie Strode i ”Halloween”-filmerna lika många gånger men tagit flera pauser mellan filmerna. Milla Jovovich har flera gånger spelat Alice i ”Resident Evil”-filmerna men de skulle nog de flesta snarare klassa som action/äventyr.
 
Endast sex skådespelare har lyckats med samma uppgift och samtliga är manliga - Christopher Lee (Dracula), Robert Englund (Freddy Krueger), Warwick Davis (Leprechaun), Doug Bradley (Pinhead), Brad Dourif (Chucky), och Tobin Bell (Jigsaw). Om Roger L. Jackson, som agerat Ghostfaces stämma i samtliga filmer, återvänder ansluter han sig till samma grupp.
 
Gale har genom ”Scream”-filmerna gått från att vara en opportunistisk framgångsjagare vi älskar att hata till en rövsparkande hjältinna med ett hjärta av guld. Med Sidney troligtvis helt frånvarande i ”Scream 6” så ser vi fram emot att Cox får ordentligt utrymme och speltid i strålkastarljuset, till skillnad från förra filmen där hon användes betydligt mer sparsamt.
| 19 juli 2022 15:30 |