Film

Skribent

Alexander Kardelo

25 mars 2020 | 22:15

”Coronaviruset kommer förändra filmbranschen för alltid”

Det tror Jason Blum, producenten bakom filmer som ”The Hunt” och ”The Invisible Man”.
Coronapandemin är långt ifrån över, men den har redan tvingat filmbranschen till stora förändringar. Många  biografer runt om i världen har stängt, storfilmer flyttas om - men publiken får istället chansen att hyra utvalda biofilmer digitalt.

De senaste veckorna har vi nämligen fått lära oss begreppet Premium VOD - som står för möjligheten att se biofilmer hemifrån för priset av knappt två biobiljetter.

Nu är ”biofönstret” spräckt, åtminstone som en tillfällig coronaeffekt. En av dem som jublar är Jason Blum - producent bakom rysarna ”The Hunt” och ”The Invisible Man”. Båda hans filmer släpptes nyss på streaming, kort efter sina biopremiärer.

- Det är inte realistiskt att tro att alla studios kan vänta i fyra månader innan de släpper sina filmer på hemmamarknaden. De kan inte tävla med Amazon och Netflix och Apple på det sättet. Det tror jag kommer att förändras, säger Blum i en intervju på Youtube.
 
Large c3947f563b3cbffe069e57efa9866726 hunt 1
Blumhouse-thrillern "The Hunt" släpptes digitalt veckan efter biopremiär.
 
Det finns studios och producenter som velat se denna förändring länge, medan biografägare försökt stoppa den utvecklingen. Stora studios som Universal, Disney, Paramount och Warner Bros har senaste veckorna tagit tillfället i akt för att testa publikens intresse av att hyra storfilmer digitalt. Och Jason Blum spår att det bara är början på ett skifte i filmvärlden:

- Konsumenten blir allt mer van vid att stanna hemma. Något måste hända efter corona… Filmbranschen kommer se annorlunda ut efter coronaviruset.
 
Har ni provat att hyra någon biofilm på video-on-demand än? Vad tycker ni om den möjligheten?
| 25 mars 2020 22:15 |