Trailer

Skribent

MovieZine

10 augusti 2023 | 13:15

Han gör filmen om Cornelis Vreeswijk: "Många fina musikaliska ögonblick"

Nu släpps trailern till Magnus Gerttens "Somliga går med trasiga skor", en film som utlovar aldrig tidigare visat arkivmaterial.
I tisdgas var det 86 år sedan Cornelis Vreeswijk föddes och i höst blir han åter aktuell i "Somliga går med trasiga skor". Bakom filmen står regissören Magnus Gertten, som bland annat gett oss kritiker- och publiksuccén "Tusen bitar - en film om Björn Afzelius".
 
- Jag älskar att jobba med musikdokumentärer och det har varit ett privilegium att få djupdyka i Cornelis stora låtskatt, närläsa texterna och njuta av hans speciella sätt att sjunga sina låtar, säger Gertten.
 
- Teamet bakom filmen har grävt fram massor av ovisade arkivfilmer och opublicerade intervjuer. Jag är också glad att vi kan presentera så många fina musikaliska ögonblick med Cornelis i filmen. Det ska bli väldigt kul att få visa allt detta för biopubliken när novembermörkret tar över i Sverige.
 

"En av våra främsta sångskrivare någonsin"

 
36 år efter Cornelis Vreeswijks död spelas fortfarande hans sånger dagligen på radio och via olika streamingtjänster. Han var en poet, låtskrivare, samhällskritiker och sångare med få motsvarigheter. Han skrev över 500 låtar och gav ut 38 album under sin livstid. "Somliga går med trasiga skor" beskrivs som ett varmt och nära porträtt, till stor del byggt på nyupptäckt arkivmaterial.
 
Som titeln antyder lyfter filmen fram de människor som Cornelis skrev sina sånger om. Cornelis såg klassamhället och ville ge en röst åt de trasiga, de som trampat snett.
 
- Cornelis är ett nationalmonument, en av våra främsta sångskrivare någonsin tillsammans med Taube och Bellman. Han uttryckte sig om livet genom musiken och var som lyckligast när han fick sjunga inför en publik. Samtidigt levde han ett stökigt liv kantat av missbruk, och det är naturligtvis också en del av berättelsen.
 
- Det har varit viktigt för mig att göra en ärlig skildring, att visa både de stolta och de mindre stolta ögonblicken, berättar regissören.
 
 
"Somliga går med trasiga skor" får premiär på biografer över hela landet den 17 november.
| 10 augusti 2023 13:15 |