Film

Skribent

MovieZine

3 februari 2021 | 12:00

"CODA" är årets stora Sundance-vinnare

Tunga priser till Sian Heders remake på franska "Familjen Bélier", som nu har köpts upp av Apple i en rekord-deal.
Sundance-festivalens tyngsta priser går i år till "CODA", ett coming-of-age-drama som fått strålande recensioner under veckan som gått.

"CODA" vann bland annat U.S. Grand Jury Prize, regipriset samt pris för bästa ensemble. Dessutom tilldelas den publikens pris.
 
Läs också: Svenska dokumentärer prisbelönade i Sundance 2021

Titeln står för "child of deaf adults", och handlingen följer flickan Ruby (Emilia Jones) som är den enda hörande i en döv familj. När familjens fiskeföretag börjar hon tvivla på om hon verkligen ska följa sina egna musikdrömmar, eller stanna och hålla ihop familjen.
 
 
Regissören Sian Heder har tidigare regisserat "Tallulah" samt avsnitt av "Orange is the New Black", "GLOW" och "Little America". Hennes nya film är en engelskspråkig remake av den franska dramakomedin "Familjen Bélier" som gick upp på svenska biodukar 2015.

- Jag hoppas att filmen med Apples starka stöd ska hjälpa till att sparka in några av de dörrar som står i vägen för inkludering och representation. Jag hoppas vi banar vägen för fler historier med döva och handikappade karaktärer. Världen har väntat, nu är det dags, säger Heder till Deadline.
 
 
Kort efter festivalens början såldes "CODA" till Apple för en rekordsumma på 25 miljoner dollar, det högsta som någonsin betalats för en Sundance-film. Det tidigare rekordet tillhör förra årets "Palm Springs" - Hulu betalade 22.5 miljoner dollar för den romantiska komedin med Andy Samberg.
 
Läs också: Tittarrekord på Apple TV+

"CODA" kommer få sin världspremiär på streamingtjänsten Apple TV+ senare i år.
| 3 februari 2021 12:00 |