Film

Skribent

MovieZine

3 februari 2021 | 10:50

Svenska dokumentären "Sabaya" vann pris i Sundance 2021

Dessutom har den animerade dokumentären "Flee" vunnit Stora jurypriset i samma kategori - World Cinema Documentary.
Dokumentären "Sabaya" av den svenska regissören Hogir Hirori har vunnit pris för Bästa regi i klassen World Cinema Documentary på Sundance Film Festival.
 
Filmen, som handlar om en grupp frivilliga i Syrien som spårar upp och räddar yazidiska kvinnor som hållits fångna som sexslavar av IS, hade sin världspremiär på festivalen.
 
Dessutom har den svenska samproduktionen "Flee", en animerad dokumentär av Jonas Poher Rasmussen, vunnit Stora jurypriset i samma kategori.
 
 
Med bara en mobiltelefon och en pistol riskerar Mahmud, Ziyad och deras grupp sina liv för att försöka rädda yazidiska kvinnor och flickor som hålls fångna av IS som sabaya (sexslavar) i det farligaste lägret i Mellanöstern, Al-Hol i Syrien.
 
Deras farliga uppdrag skildras av filmaren Hogir Hirori, som nu vunnit pris för Bästa regi på årets upplaga av Sundance Film Festival.

– Det här är så stort! Jag är så tacksam och glad för att filmen och dess viktiga budskap får uppmärksamhet genom det här priset. Det betyder väldigt mycket för mig och hela filmteamet, men vi vill tillägna det till alla yazidiska flickor och kvinnor som fallit offer för IS brutalitet, och det Yazidiska Hemcentret för deras enorma och viktiga insats. De är de verkliga hjältarna, säger Hogir Hirori i ett pressmeddelande.

"Sabaya" är tredje delen i en dokumentär-trilogi där Hirori skildrar konsekvenserna av brutalt krig och yazidernas öde i norra Irak, efter "Flickan som räddade mitt liv" (2016) och "The Deminer" (2018).
 
 
Prisbelönt på Sundancefestivalen är också den svenska samproduktionen "Flee" av dansk-franske Jonas Poher Rasmussen, som har vunnit Stora jurypriset (Grand Jury Prize) i sektionen World Cinema Documentary Competition.

"Flee" är en animerad dokumentär som berättar den sanna historien om en man som tvingas konfrontera sitt förflutna för att rädda sin framtid. Amin kom från Afghanistan till Danmark som ensamresande barn. Som 36-åring är han en framgångsrik akademiker. Nu ska han gifta sig, och det är en av flera anledningar till att han, efter drygt 20 år, bestämmer sig för att berätta om sin flykt. 
 
"Flee" är också uttagen till Nordic Documentary Competition på Göteborgs filmfestival, som pågår för fulla muggar. Där visas den digitalt på lördag 6 februari.
| 3 februari 2021 10:50 |