Film

Skribent

Alexander Dunerfors

9 september 2012 | 15:15

"Cloud Atlas" förbryllar, förtrollar och uttråkar

Mestadels lovord men också lite kritik till den stjärnspäckade "Cloud Atlas".

De första reaktionerna på "Cloud Atlas" har anlänt hela vägen från Torontos filmfestival. Wachowskis och Tom Tykwers unika sci-fi-projekt verkar precis så hänförande som trailern antyder, om man ska tro filmbloggarna på plats:

"Det är en enastående upplevelse, ingenting lättsmält, och egentligen kan jag inte djupdyka ner i den utan att förstöra överraskningen (...) Den är kanske inte till för alla, men "Cloud Atlas" är en av mina absoluta favoritfimer i år", skriver Hitfix-redaktören Drew McWeeny.

"Cloud Atlas kommer i en perfekt tid i mitt liv, med de vägar jag befinner mig på just nu har upplevelsen gett ett perfekt resultat. Wachowskis och Tykwer gör en film som tänjer på gränserna för filmiskt berättande. Den utmanar publiken att upptäcka briljansen i filmen och att upptäcka något nytt om sig själva. Det är inte många filmer som kommer i närheten av det", skriver Alex Billington på Firstshowing.

"Den konstigaste och mest djupgående film du kommer att få se i år. Det är en storslagen film, man skulle kunna bygga hela collegekurser kring den. Jag skulle gärna diskutera några av filmens teman, starta en diskussion och börja bryta ner alla dess lager", skriver Laremy Legel hos Slashfilm.

Inte en film för alla som sagt, sågningen hos The Playlist är ett bevis på det:

"...det är tydligt att de inte alls bryr sig om hur detta ambitiösa projekt kommer att tas emot. Trots en vågad approach är "Cloud Atlas" också en riktig röra, som försöker blanda samman genrer under ett universiellt tema som aldrig riktigt hänger samman (...) Den är minst en halvtimme för lång, och både tråkig och upprepande på vägen", menar Kevin Jagernauth.

Hur som helst är det tydligt att en unik filmupplevelse väntar oss när "Cloud Atlas" intar de svenska biograferna den 30 november.

| 9 september 2012 15:15 |