Film

Skribent

Alexander Kardelo

14 april 2024 | 10:15

”Civil War” tar USA med storm - största bioöppningen någonsin för A24

Alex Garlands kontroversiella, kritikerrosade krigsfilm drar in kosing.
Det explosiva actiondramat ”Civil War” i regi av Alex Garland var något av en vågad chansning för A24. Independent-studion, som i tio års tid byggt sig ett gott rykte på kvalitetsfilmer med låg budget, gjorde plötsligt sin dyraste film någonsin - med en prislapp 50 miljoner dollar.
 
De tog en risk men det lönade sig. ”Civil War” är nu en av vårens mest omtalade filmer, och har väckt publikens nyfikenhet. Efter USA-premiären i fredags väntas den dra in runt 25 miljoner dollar under helgen, skriver Deadline.
 
Helgens biointäkter är rekordsiffror för ”lilla” A24 som säger sig vara redo för större och mer kommersiella filmprojekt.
 
Garlands kontroversiella film utspelar sig i en nära framtid där det amerikanska folket ligger i krig med sig själva. Det är inte svårt att dra paralleller till dagens splittrade politiska läge. Men publiken och kritiker är iallafall eniga: det här är bra skit. ”Civil War” har höga 83% i kritikersnitt på Rotten Tomatoes och 78% bland publiken.
 
Kirsten Dunst, Wagner Moura och Cailee Spaeny spelar huvudrollerna som journalister som kör mot Washington DC för att bevaka historiska händelser. MovieZines recensent gav 4/5 i betyg och kallar filmen för ”En utmanande upplevelse gjord för bioduken”.
 
På onsdag blir det svensk biopremiär.
 
| 14 april 2024 10:15 |