Film

Skribent

Alexander Kardelo

9 april 2024 | 11:00

Därför tvekade Christopher Nolan inför att göra ”The Dark Knight”

Regissören behövde övertalas av brorsan Jonathan: ”Var inte en fegis!”
2008 års ”The Dark Knight” är tveklöst ett av Christopher Nolans stora mästerverk som regissör, och en monumental milstolpe för serietidningsgenren. Ändå tvekade Nolan inför att göra en uppföljare till ”Batman Begins” från 2005 - han ville inte fastna i ett fack som superhjälteregissör.
 
Det berättar hans bror, manusförfattaren och tv-producenten Jonathan Nolan, i en ny podcast:
 
- När jag fyllde 14 år gav han mig serietidningen ”Batman: Year One” i present. Tio år senare jobbade jag på en Batman-inspelning med honom. Det var galet, minns han enligt Variety.
 
- Chris tvekade inför att göra en andra film. Han ville inte bli känd för superhjältefilmer. Men jag visste hur stolt han var över ”Batman Begins”. För mig var det som att vi hade byggt en otrolig sportbil, varför vill man inte köra ett varv till?
 
 

Från äventyrsfilm till kriminalfilm

 
Så började så småningom diskussionerna kring en andra film om Batman och Gotham Citys undre värld. Nolan-bröderna var eniga om att inte upprepa sig, och drog inspiration från kriminalthrillers som Michael Manns ”Heat”.
 
- Vad mer kan vi göra med den här historien? Kan vi ta samma karaktärer och skifta lite grann mot en annan genre? Kan vi gå från äventyrsfilm till gangsterfilm, och få in den känslan?
 
- Så vi satt bokstavligen där, jag med producenten Charles Roven och med Chris, och vi sa: ”Kom igen, var inte en fegis! Vi kör!” Så fort vi hade ett manus klart visste jag att det skulle bli fantastiskt. Det kändes spännande. Vi måste göra den här filmen. Till slut lät han sig övertalas. Han lyckades att inte fastna i samma fack.
 
Det kan vi vara glada för. Med facit i hand blev ”The Dark Knight” ännu mer framgångsrik än ”Batman Begins”, och räknas än idag som en av 2000-talets bästa actionfilmer.
 
 
| 9 april 2024 11:00 |