OSCARS 2016

Skribent

Alexander Dunerfors

29 februari 2016 | 02:47

Chris Rocks färgstarka monolog invigde Oscarsgalan

"Välkomna till Oscars, också känt som White People’s Choice Awards."
Chris Rock sparade inte på krutet i sitt öppningstal, som till största delen fokuserade på årets stora Oscarskontrovers: att det återigen fanns inga svarta skådespelare bland de nominerade.

- Jag räknade till minst 15 svarta personer i klippet, var det första Rock sa efter ett montage som visade upp klipp från många av fjolårets filmer.

Sedan hälsade han publiken med orden:

- Välkomna till Oscars, också känt som White People’s Choice Awards. Om de nominerade värdar hade jag aldrig fått jobbet.

Rock fick många skratt men levererade också flera vassa poänger i sitt öppningstal, en välbehövd känga mot bristen på mångfald i Hollywood.

- Varför i år? Det är den 88:e Oscarsgalan, det måste ha hänt minst 71 gånger tidigare att inga svarta blivit nominerade. Men på 50- och 60-talet hade vi verkliga problem att protestera mot. När man får utstå våldtäkter och lynchning är det svårt att bry sig om vem som vinner Bästa foto.

- Det blir annorlunda i år. I In memoriam-segmentet kommer ni endast se svarta människor som blivit skjutna av polisen på väg till biografen.

- Det behövs svarta kategorier. Varför behövs Bästa manliga och kvinnliga skådespelare? Verkligen, varför separera dem? Om svarta ska bli nominerad behövs svarta kategorier, som Bästa svarta vän. ”Och vinnaren för 18:e året i rad är Wanda Sykes!”


Vad tyckte du om Chris Rocks Oscarsmonolog?
| 29 februari 2016 02:47 |