Serie

Skribent

MovieZine

24 augusti 2014 | 09:00

Chris Pratt – Från Parks till Jurassic Park

Från sitcom-clown till en av världens största filmstjärnor. Det är transformationen Chris Pratt genomgår nu. Genom exceptionell casting blev han Star-Lord i Marvels ”Guardians of the Galaxy”. Nästa år kan han cementera sin plats bland de riktigt stora box office-namnen.
För många är nog Chris Pratt fortfarande bara den dumma men älskvärda Andy Dwyer i NBC:s ”Parks and Recreation”. En roll han spelat med den äran sedan 2009. Men när ”Parks” når sitt slut efter den kommande sjunde säsongen har han växt till någonting mycket större. Med mindre roller i filmer nominerade i kategorin Bästa film på Oscarsgalan tre år i rad (”Moneyball”, ”Zero Dark Thirty”, ”Her”) har han visat förmågan att kunna välja projekt. Under 2014 bar han med sig den förmågan till huvudroller i två biosuccéer, ”Lego-filmen” och ”Guardians of the Galaxy”.


”Guardians of the Galaxy” beskrevs av många som lite av en chansning från Marvels sida. Källmaterialet var inte starkt rotat hos en stor publik vilket kunde lett till en box office-flopp. Det gjorde det inte. Galet mycket bra marknadsföring fick in folk i biosalongerna och budskapet om hur underhållande filmen var spred sig sedan från mun till mun.

Regissören James Gunn har i intervjuer berättat att han träffade väldigt många välkända och duktiga skådespelare för rollen som Peter Quill (Star-Lord) utan att det riktigt stämde. När Pratt till slut fick chansen beskriver Gunn det så här: ”Jag visste inom 20 sekunder att han var rätt kille” Och tillägger också “Sanningen är, Chris Pratt är världens störata filmstjärna. Folk vet bara inte om det än.”

Resultatet då? Chris Pratt är perfekt som Peter Quill, det är enormt svårt att se någon annan i den rollen. Förutom ren star-quality besitter han en komisk tajming som väldigt många saknar.

Chris Pratt som Peter Quill i ”Guardians of the Galaxy” (2014)
 
I januari i år stod det klart att Pratt även fått den manliga huvudrollen i uppföljaren till Jurassic Park-trilogin – ”Jurassic World”. Den mycket efterlängtade filmen har premiär i juni 2015 men redan ett år innan släpptes de första bilderna på en minst sagt hunkig Pratt. Frågan är nu om inte detta är Pratts chans att verkligen slå sig in i eliten bland namn som Cruise, Damon, Bale med flera.

Chrisj
Chris Pratt i Jurassic World (2015)

Med en nästintill garanterad kassako i form av ”Jurassic World” på gång, ”Guardians of the Galaxy 2” bekräftad till 2017 och mycket spännande rykten om en roll i en ”Knight Rider”-film (baserad på serien med samma namn) kan man inte låta bli att undra om Chris Pratt håller på att bli en av våra riktigt stora.

Vad tycker du om Chris Pratt, är han vår nästa megastar? Kommentera nedan!

Hampus Haglund
| 24 augusti 2014 09:00 |