Serie

Skribent

Alexander Kardelo

7 oktober 2018 | 12:00

”Carnival Row” tar med oss till en fantasy-noir-värld

Läs varför Orlando Bloom och Cara Delevingne brinner för Amazons nya fantasyserie.
Magi och mord. Människor och mytiska varelser. Fantasy möter jordnära drama i ”Carnival Row”, en ny storsatsning från Amazon Studios med premiär nästa år. Huvudrollerna spelas av Cara Delevingne och Orlando Bloom, som tidigare i veckan intog scenen på en pressträff i London för att berätta vad som lockade dem till serien.

- För mig var det karaktären, som har så mycket glöd. Men också historien och hur den relaterar till världen nu. Det finns sociala och politiska teman om immigration, klass och hudfärg, och det är något som måste diskuteras mer och mer, berättar Cara Delevingne.

Orlando Bloom beskriver seriens värld som ”fantasy noir”, där vår tids stora ämnen kan skildras ur en annan vinkel.

- Jag spelar en intressant, mörk karaktär, en mänsklig detektiv som undersöker en serie mord i Carnival Row. Det liknade inget jag hade läst… En Dickensk steampunk/viktoriansk värld med vackra och makabra varelser.
 

En av konceptbilderna som tagits fram för tv-serien.
 
"Carnival Row" utvecklades från början i samarbete med Guillermo del Toro, och det var tänkt att han skulle regissera serien. Någonstans på vägen hoppade del Toro av på grund av sitt hektiska filmschema. Kvar är bland andra Travis Beacham ("Pacific Rim") som producent, och Jon Amiel (Netflix-serien "Seven Seconds") tar över regin.

Det är ”fantasy som vi inte sett det förut”, enligt Cara Delevingne, som själv spelar rollen som fén Vignette som flytt från sitt krigshärjade hemland.

- Féfolket är vad människor borde röra sig mot. De tar av naturen, men ger alltid tillbaka. De tar bara vad de behöver för att överleva. De är öppna, ärliga och kärleksfulla. De håller sig borta från våld.

- Min karaktär är en överlevare, inget offer. Trots att hon inte vet vad hon har att leva för, när allt har tagits ifrån henne. Hennes kultur och hennes familj… Men det finns en glöd inom henne som inte går att förneka. Hon försöker behålla sin äkthet.
 

Orlando Bloom och Cara Delevingne under Amazons pressdag i London den 2 oktober.
 
Orlando Bloom har mött på fantastiska världar tidigare, i påkostade filmserier som ”Sagan om Ringen” och ”Pirates of the Caribbean”. Cara Delevingne är modellen som bland annat medverkade i Luc Bessons sci-fi ”Valerian” förra året. ”Carnival Row” blir den första tv-serien för båda. Orlando Bloom gillade utmaningen:

- Det är första gången jag jobbar med fyra olika regissörer så här. Det är en riktigt unik chans att få fyra olika insikter på samma story. Jag älskade samarbetet som uppstod. Inget var fixerat, idén kunde alltid utvecklas och bli större. Det hade sina utmaningar, men var också riktigt belönande när vi lyckades.

Och miljöerna sägs vara lika storslagna som i deras största filmer.

- Jag har jobbat på otroliga inspelningsplatser förut, men när vi kom till Prag och såg miljöerna de hade byggt upp blev jag ”blown away”, säger Bloom. Det var otroligt, och så detaljrikt. En riktig syn. Passande för den episka storyn.
 
”Carnival Row” får premiär under 2019 på Amazon Prime Video.
| 7 oktober 2018 12:00 |