Film

Skribent

Alexander Dunerfors

18 maj 2014 | 16:01

Cannes: "Expendables"-gänget anlände i stridsvagn

Stallone gjorde entré med stil och passade på att berätta om filmens rating och en eventuell spin-off.

Filmfestivalen i Cannes är platsen för att upptäcka spännande filmtalanger och nya mästerverk från världens alla hörn. Men det finns heller ingen bättre arena för vilda PR-stunts, något som många har tagit tillvara på genom åren. Idag var det dags för herrarna och damen i "The Expendables 3", enligt regissören Patrick Hughes "den största samling actionhjältar som skådats", att anlända till Cannes. Och det gjorde de - i stridsvagnar längs Croisetten. 

Många entusiastiska fans hade samlats utanför Carlton Hotel och jublet och applåderna visste inga gränser. Arnold Schwarzenegger, Sylvester Stallone, Mel Gibson, Harrison Ford, Jason Statham och nykomlingar som Kellan Lutz och Ronda Rousey poserade länge utanför hotellet, innan det var dags att möta den något mer sansade pressen innanför.

På presskonferensen låg fokus mest på ikonerna Stallone och Schwarzenegger. Många skämt om ålder, konkurrens och grabbighet hann avverkas, men Sylvester Stallone - hjärnan bakom den explosiva filmserien - pratade också om vad vi kan förvänta oss av den tredje filmen. 

Från början handlade "The Expendables" om att gå tillbaks till den gamla tidens actionfilmer. Men tvåan och även trean verkar vara mer ironisk?

- I den första visste jag inte vilken riktning jag ville ta. Det var ett experiment. Vi valde att göra den mer dramatisk och våldsam, den blev R-rated. Men där fanns lite humor. I den andra tycker jag att vi gick för långt med komedin. Det blev för många oneliners. Då insåg jag att vi måste in med mer drama igen. Men eftersom vi är så många skådespelare som har känt varandra länge så uppstår en slags mänsklig komedi. Det handlar inte om rena skämt. Men när actionscenerna väl börjar... Jag gillar inte action på skämt. Publiken måste känna att det verkligen är på allvar. Så jag tycker att vi träffade rätt den tredje gången. Det är ungefär som med äktenskap. 

Vilken rating siktar ni på den här gången?

- PG-13. Vi bestämde oss för PG-13. Se på James Bonds fantastiska filmer. Budskapet kommer fram ändå. Och vi vill nå ut till så många som möjligt. Vi har gjort två filmer med R rating. Tro mig, den här är väldigt nära R, men jag tycker att vi är skyldiga den yngre generationen det. De ska inte behöva smyga in på filmen utan bara sätta sig där och njuta. Precis som "Bourne Identity" var PG-13 och gav allt man vill ha i en film. Vi tänkte gå med i den klubben för en stund. 

Stämmer det att du ska vara med i den kvinnliga versionen av "The Expendables"?

- Det där är en väldigt komplicerad situation. Det finns inget enkelt svar. Chanserna är goda att det kommer hända. Men det finns också en chans att det unga Expendables-gänget får en egen film. Det är tufft. Vi är så många inblandade, så många begåvade människor, så den första versionen av filmen var fyra timmar lång. Tyvärr fick vi klippa bort mycket av de yngre. Så vi tänkte mycket på hur vi kan göra, inte en ny franchise, men kanske en extra film. Men just nu vet jag inte vad som kommer hända. 

Ett längre sammandrag från presskonferensen kommer på MovieZine inom kort.

"The Expendables 3" har biopremiär 15 augusti.

| 18 maj 2014 16:01 |