Film

Skribent

Alexander Dunerfors

20 maj 2014 | 17:01

Cannes: Alla talar om Steve Carell

MovieZine träffade Oscarstippade Steve Carell kort efter en bejublad premiär för dramat "Foxcatcher".

Vi känner honom bäst som ljuvligt korkade ankaret Brick i "Anchorman"-filmerna, och som rösten till Gru i "Dumma mej". Med den verklighetsbaserade karaktären John DuPont, en schizofren mångmiljardär och sportmanager, gör Steve Carell ett oanat karriärkliv åt det mörka hållet.

Sminkad till oigenkännlighet gör han sitt livs prestation i "Foxcatcher", en roll som borde kunna ge Carell hans första Oscarsnominering.

- Det hade varit otroligt trevligt, berättar han när vi möts på Carlton Hotel.

- Men det är en ära bara att få vara i Cannes där filmen har blivit så firad. Jag sökte aldrig efter mörkare roller, men jag är glad att Bennett Miller såg någonting hos mig, vad det än var.

Regissören kommenterar:

- Hade det funnits säkrare val? Troligen. Men Steve Carell är inte en person som man kan tro något ont om, och samma kunde sägas om John DuPont.

Båda hans tidigare filmer "Capote" och "Moneyball" överöstes med priser och nomineringar. Tror Bennett Miller att hans skådisar - Carell, Channing Tatum och Mark Ruffalo - har en chans här också?

- De förtjänar så mycket uppmärksamhet som de kan få. Alla tre har gjort ett osannolikt bra arbete.

Jag frågar Channing Tatum om hur Miller gör för att locka fram det allra bästa ur sina skådespelare.

- Han förväntar sig mycket av en. På en inspelning ger han allt, och då vill man matcha och överträffa honom. Både Bennett och jag ser skådespeleri som sado-masochism: när det gör ont, när det är smärtsamt, då är det bra.

"Foxcatcher" har svensk biopremiär 28 november.

| 20 maj 2014 17:01 |