CANNES 2023

Skribent

Jonna Vanhatalo

28 maj 2023 | 17:15

Cannes 2023: Guldpalmen till "Anatomy of a Fall"

Franskt, finskt, brittiskt, japanskt, lite ungerskt och en del vietnamesiskt… Nej, jag pratar inte om en temabuffé på Viking Line, utan om årets alla vinnare på filmfestivalen i Cannes.
Filmfestivalen i Cannes är över för denna gång. Under lördagens glamorösa ceremoni regnade det priser över prestationerna, och det var en salig spridning på skurarna.
 
Ordförande Ruben Östlund och hans jury har haft ett tufft jobb, men lyckades tydligen enas på sin kammare och utsåg till sist franska rättegångsdramat ”Anatomy of a Fall” till den stora vinnaren. Det är en dramathriller om en författare, som blir misstänkt för att ha mördat sin man. Huvudrollen innehas av tyska stjärnan Sandra Hüller. Justine Trier, filmens regissör, är i och med vinsten, den tredje kvinnan någonsin att ta emot världens mest prestigefyllda filmpris, Guldpalmen.
 
För att överlämna priset till den värdiga vinnaren hade ingen mindre än filmlegendaren Jane Fonda flugits in till festligheterna.
 
Large d01c140c60012c351f8e968491216e4c cannes justine
 
Två andra förhandsfavoriter gick heller inte hem lottlösa. Jonathan Glazers ”The Zone of Interest”, som är ett bottenlöst och extremt dystert drama om ondskans banalitet under andra världskriget (läs MovieZines recension här), vann det stora jurypriset, men fick även motta Fipresci av internationella Filmkritikerfederationen. Vår älskade finne Aki Kaurismäki fick ta emot jurypriset för sin bitterljuva och väldigt humoristiska ”Fallen Leaves”. Filmen, som får en femma i betyg av MovieZine, kretsar kring en simpel kärlekshistoria, och är ett ”stort mästerverk i det lilla”. 
 
Manuspriset gick till japanske Sakamoto Yuji, för den fina, fascinerande och fantasifullt berättade ”Monster”, regisserad av Hirokazu Kore-eda. Kore-eda vann den gyllene palmen 2018 för ”Shoplifters”.
 
I övrigt kan väl konstateras att det inte blev tredje gången gillt för Wes Anderson och hans stjärnspäckade ”Asteroid City”. Anderson har varit med i tävlingen två gånger innan med ”Moonrise Kingdom”, 2012 och ”The French Dispatch”, 2021. Todd Haynes och hans kusliga dramakomedi ”May December” fick också lämna festivalen utan priser. Dock fick han med sig en bra summa pengar efter att ha sålt filmen till Netflix, där ni snart kan njuta av den.
 
Förutom priser som strösslades över jordens alla hörn, kommer nog årets festival mest bli ihågkommen som festivalen som bjöd in Johnny Depp i värmen igen. Även om mottagandet av ”Jeanne du Barry”, var mer ljummen. Men vi kommer heller inte glömma att detta också är året, då hans dotter Lily-Rose äntligen lyckades överglänsa farsan och till och nästan bli ännu mer omtalad än han. Hon spelar huvudrollen i kommande och av vad det verkar - väldigt vågade HBO Max-serien ”The Idol”.
 
Allt snack är såklart inte av godo, så låt mig då bidra med några positiva rader. Det här kommer bli hennes riktiga genombrott, och nästa gång på en festival nära dig, lär gamle Johnny få nöja sig med att bli omnämnd som ”Lily-Rose pappa”. Ni vet var ni hörde det.
 

Vinnarna på Cannes filmfestival 2023

 
Guldpalmen för bästa film: ”Anatomy of a fall”
 
Stora Jurypriset: ” The Zone of Interest”, Jonathan Glazer
 
Jurypriset: ”Fallen leaves”, Aki Kaurismäki
 
Bästa regi: Tran Anh Hung för ”The pot-au-feu” (”La passion de Dodier Bouffon”)
 
Bästa manus: ”Monster”, Sakamoto Yuji, regisserad av Hirokazu Kore-eda
 
Bästa kvinnliga skådespelare: Merve Dizdar för Nuri Bilge Ceylans ”About dry grass”
 
Bästa manliga skådespelare: Koji Yakusho för Wim Wenders ”Perfect Days”
 
Camera d'or, bästa debutfilm: ”Inside the yellow cocoon”, Thien An Pham
 
Bästa kortfilm: ”27”, Flora Anna Buda
 
Un Certain regard: ”How to have sex” av Molly Manning Walker
 
Fipresci-priset (internationella Filmkritikerfederationen): ”The Zone of Interest”, Jonathan Glazer
 
Jonna Vanhatalo och Erik Dalström
| 28 maj 2023 17:15 |