CANNES 2018

Skribent

Alexander Kardelo

13 maj 2018 | 15:30

Cannes 2018: Gaspar Noé är tillbaka med "Climax"

Se den första trailern till festivalens mest skruvade film hittills.
Filmaffischen säger allt. Den provokative Gaspar Noé hånar sina kritiker samtidigt som han kaxigt utannonserar att han är tillbaka.

"Ni avskydde "I Stand Alone". Ni hatade "Irreversible". Ni sågade "Enter the Void". Ni förbannade "Love". Försök med "Climax", min nya film" skriker han med stora bokstäver på postern som idag delades ut till alla journalister i Cannes.
 
 
De som sett ovan nämnda titlar vet att man kan vänta sig det oväntade från herr Noé. Är det inte utdragna våldtäktsscener så är det närgångna sexskildringar i 3D. Och i ärlighetens namn är hans filmer inte bara hatade, det finns de - inklusive undertecknad - som älskar hans skruvade hjärna och hans okonventionella bilder.

Nya filmen "Climax" är inget undantag, men det är kanske inte den mest kontroversiella filmen han gjort. Det är snarare oväntat städat, trots filmens tema. Här får vi följa ett 20-tal dansare som ska öva in en ny show i en nedlagd skola. De firar med en stor fest, men någon har spetsat drinkarna vilket gör att gränsen mellan verklighet och dröm blir minst sagt luddig. Filmen pulserar av energi och spårar sakta men säkert ut i ett välkoreograferat kaos. Den som gillade Aronofskys "Mother!" borde verkligen uppskatta även det här!

I väntan på min recension kan ni kolla in den sköna trailern som just har släppts.
 
 
Regissören själv vill inte förklara för mycket. Han var sparsam med sina svar när han mötte publiken efter premiärvisningen i morse:

Varför valde du Sofia Boutella till en av rollerna?

- Alla skådespelare är dansare först och främst. Jag letade efter dansare och tyckte Sofia var toppen när jag såg hennes video. Hon var också otrolig när jag mötte henne. Men jag tänkte aldrig välja någon som inte var en grym dansare. Förutom henne och en tjej till har ingen någonsin gjort en film förut.

Vad betyder titeln "Climax" för dig?

- Det är vad vi alla letar efter dagligen, inte sant? Och jag tyckte det var en kommersiell titel.

I början står det att filmen är baserad på verkliga händelser, kan du berätta om det?

- Allt står i presskitet. Det svarar på alla frågor.

En del av helvetet vi ser är inte med i presskitet.

- Vad som är helvetet för vissa är himmelriket för andra.

Blir du inte trött på att filma mörker?

- Dans är definitivt inte mörkt, det är något väldigt ljust.

Är det en film om droger? En fråga eller ett påstående?

- Den handlar inte om droger. Men, i Japan används ordet "karma". Det går inte att översätta, i västerländsk kultur pratar vi istället om "moral". De tror inte på gott eller ont.
| 13 maj 2018 15:30 |