Film

Skribent

Alexander Dunerfors

14 maj 2015 | 14:00

Cannes 2015: Salma Hayek om äckelscenen i "Tale of Tales"

Kliver in i "Gomorra"-regissörens blodiga sagovärld.
Filmfestivaler är ofta den rätta platsen för filmälskare som letar efter udda berättelser, unika visioner och utmanande rollprestationer. Cannes-aktuella "Tale of Tales" bockar av samtliga. Redan första dagen på årets festival bjöds publiken på italiensk kostymfantasy med rötter i 1700-talets sagor... och en Salma Hayek som mumsar i sig blodigt monsterhjärta.

Salma Hayek är en som inte är rädd att hugga in på en utmaning, när den serveras av "Gomorra"-regissören Matteo Garrone. Hon spelar drottningen som, i en tidig scen i filmen, testar en minst sagt oortodox diet i hopp om att det ska göra henne fertil.

Hayek var ivrig att tala om den motbjudande scenen under filmens presskonferens.

- Det var så äckligt! Och Matteo var mån om att även insidan skulle se ut som ett riktigt hjärta. Inte bara utsidan som är det ni ser. Gud förbjude att en läkare skulle se filmen och säga: "Japp, där saknas det en artär".

- Lyckligtvis hade jag min dotter på plats som följde inspelningen på skärmar. Hon sa till mig att om jag kunde ta ett bett där fram på hjärtat och spotta ut inuti det där bak, så skulle det inte märkas. Jag tror att hon räddade mitt liv där.

Utmaningarna med att spela in ett kostymdrama var fler, nämligen - kostymerna.

- Designern gav mig en underbar klänning, men den vägde 30 kilo. Och så är det tänkt att ska springa runt i en labyrint med den på mig. Regissören pekar hit och dit, och tänker inte på att det tar mig 45 minuter bara att ta mig över till andra sidan väggen. Och när jag gjort det en hel dag och är helt svettig, säger han: "Nu kom solen fram. Låt oss ta om det!".

- Jag försökte hoppa över väggen men fastnade med klänningen. De fick lyfta över mig med en kran, säger Hayek med ett skratt.

Matteo Garrones "Tale of Tales" har också John C. Reilly, Vincent Cassel och Toby Jones i rollistan. Filmen tävlar på Cannes och lär dyka upp på svenska filmfestivaler så småningom.
| 14 maj 2015 14:00 |