Film

Skribent

MovieZine

26 januari 2024 | 20:50

Bygger Daniel Espinosas nya film på en stulen idé?

Regissören bakom "Snabba cash" och "Morbius" är tillbaka med en verklighetsbaserad dramathriller... som anklagas för att vara en stöld.
Artikeln uppdaterades 27 januari 2024 med en kommentar från Memento Film.
 
Svenske regissören Daniel Espinosas senaste film har hamnat i hetluften, bara dagar innan sin premiär på Rotterdams filmfestival.
 
”Madame Luna” är en verklighetsbaserad historia om en flykting från Eritrea som blev en ökänd människosmugglare. Enligt svensk-eritreanske filmskaparen Binyam Berhane är filmidén stulen - den ska baseras på hans egna research och original-pitch som han presenterade för Stockholmsbaserade Momento Film redan år 2013.
 
Berhane hoppades att ”Madame Luna” skulle bli hans debutfilm som regissör. Istället valde Momento Film att göra filmen på egen hand, utan Berhanes inblandning, och med Espinosa i registolen. Det fick han veta först när filmen var nästintill färdig.
 
Nu stäms producenterna på 2 miljoner dollar, motsvarande 20 miljoner kronor, skriver Deadline.
 
”Det är obestridligt att Momento aldrig utnyttjade optionen att förvärva rättigheterna till vare sig dokumentär- eller spelfilmen eller att förvärva rättigheterna till projektet” står det att läsa i stämningsansökan.
 
Memento Film har kommenterat stämningen:
 
"Det är med stor bestörtning vi läser Berhanes version av händelserna, som skiljer sig drastiskt från vår. Eftersom en stämningsansökan har lämnats in kan vi inte gå in på detaljerna i vårt försvar i nuläget. Det är med sorg vi ser att "Madame Lunas" universella budskap orättvist fläckas av denna onödiga rättstvist."
 
Nästa vecka premiärvisas ”Madame Luna” även för en svensk publik på Göteborgs filmfestival.
 
| 26 januari 2024 20:50 |