Film

Skribent

Erika Jarhed

17 mars 2023 | 09:00

Prisregn över svenska ungdomsfilmen "Bullets" på BUFF i Malmö

Svensk thrillern "Bullets" av Peter Pontikis kammande hem hela tre priser på årets upplaga av BUFF Film Festival i Malmö.
Den 40:e upplagan av BUFF Malmö Filmfestival har just ägt rum som är en internationell barn- och ungdomsfestival. Sedan 1984 har BUFF filmfestival varit en av de viktigaste forumen för film för just barn och unga i Norden. I år blev det storslam för den svenska ungdomsfilm "Bullets" av Peter Pontikis
 
"Bullets" kammade hem hela tre priser på årets festival - Unga juryns pris för bästa ungdomsfilm, Svenska kyrkans pris för bästa ungdomsfilm samt skådespelarpriset BUFF Nordic Star till filmens huvudrollsinnehavare Tomas Samir.
 
Motiveringen till att "Bullets" blev utvald av juryn som bästa ungdomsfilm var att filmen var "realistisk och berörda oss djupt" då den "visade oss att vi som samhälle behöver göra mer för att dagens barn ska kunna stoppa den nedåtgående spiral av våld och krossade drömmar".
 
 
I "Bullets" får vi följa tolvåriga Abdel (Samir) som har en hemlig dröm att bli veterinär, men hamnar i en ond spiral som han inte vet hur han ska ta sig ur. Om man hjälper de äldre killarna får man hjälp när man själv behöver det, men egentligen vill Abdel gå sin egen väg. Filmen beskrivs som en "Snabba Cash-doftande film om drömmar, vänskap och problematik i utsatta områden".
 
Peter Pontikis står både bakom regin och manus där han har researchat i tre år med hjälp av poliser, forskare, socialtjänst, skola och unga kriminella för att göra en så realistisk skildring som möjligt av verkligheten. Vi kan även se bland annat Khalil Ghazal ("Snabba Cash"-serien), Kardo Razzazi ("Top Dog") och Isa Aouifia ("Exodus") i roller.
 
I övrigt gick Malmö stads barnfilmspris till filmen "Neneh Superstar" av Ramzi Ben Sliman och Region Skånes pris för bästa ungdomsfilm gick till "Outside" av Wouter Keijzer. 
 
"Bullets" har biopremiär 28 april.
| 17 mars 2023 09:00 |