Film

Skribent

MovieZine

27 februari 2020 | 17:15

Brutala krigsskildringen "The Painted Bird" har fått en ny trailer

Den är svartvit. Den är tjeckisk. Den är tre timmar lång. Och den sägs vara något av det mest brutala och obarmhärtiga som någonsin visats på en bioduk.
Hittills släppta trailers från Václav Marhouls omtalade "The Painted Bird" visar kanske inte de mest kontroversiella scenerna från filmen, men vi får iallafall en viss känsla av vad det handlar om. En ung judisk pojke flyr genom Europa under andra världskriget, och stöter på bland andra Stellan Skarsgård, Udo Kier och Harvey Keitel.

Sen blir det dock riktigt jobbigt. Och också märkligt vackert, för den som håller ut. MovieZines recensent Jake Bolin skriver:

”The Painted Bird kan krasst beskrivas som en tre timmar lång tortyrsession av ett barn. För den med ovanligt hög smärttröskel ligger en lika skoningslös som poetisk filmupplevelse i potten.”
 
 
I en intervju med MovieZine från Toronto Film Festival i höstas berättade Stellan Skarsgård vad som drog honom till rollen:
 
- Jag ville verkligen att den skulle bli gjord. Den har ett cinematiskt språk som man inte ser längre. Det är nästan ingen dialog. Det är verkligen en filmberättelse, som ska ses på bio. Det längtade jag efter. Sen är det bra att vi hela tiden påminns om de lite svartare sidorna hos oss människor. Människorna i filmen som beter sig så fruktansvärt mot den här pojken, men vi ska inte tro att de är något annorlunda än vi. I vissa lägen berövas människor all förmåga till empati.
 
Upplev filmen på egen risk. "The Painted Bird" får svensk biopremiär 29 april.
| 27 februari 2020 17:15 |