Film

Skribent

Alexander Dunerfors

21 november 2011 | 01:44

Bronshästen till "Oslo 31 augusti"

Efter ett starkt startfält har juryn nu gjort sina val och presenterar vinnarna vid den 22:a upplagan av Stockholms internationella filmfestival.

Årets jury består av regissören Whit Stillman, skådespelerskan Iben Hjejle, regissören Lisa Langseth, fotografen och regissören Jens Assur och producenten Sandra Harms.

Den 7,3 kilo tunga Bronshästen för Bästa Film tilldelades Joachim Triers film Oslo 31 augusti för "intelligent dialog med en underliggande humor, fantastiskt foto och enastående skådespeleri gör den här filmen till ett perfekt porträtt av regissörens egen generation".

- Det är en stor ära för oss att vinna det här priset och det är speciellt roligt att detta kommer veckan före filmens svenska biopremiär, säger regissören Joachim Trier.  

Nedan följer samtliga vinnare och juryns motiveringar:

Bästa regidebut: Paddy Considine för "Tyrannosaur"

Juryns motivering: De fantastiska skådespelarprestationerna i denna film tar oss in i en rå och smärtsam verklighet där vreden möter sårbarheten och tillsammans försöker hitta ett lugn och en försoning. Regissören visar ett moget och skickligt hantverk genom hela filmen som gör att vi vill se mer från honom.

Bästa manus: Nadine Labaki, Thomas Bidegain, Jihad Hojeily, Rodney Al Haddi för "Vad gör vi nu?"

Juryns motivering: Den här filmen lyckas på ett osentimentalt sätt att engagera oss i karaktärernas öden och konsekvenserna av att leva med olikheter. Filmen får oss att skratta, gråta och att på ett humoristiskt sätt fråga oss ”Skulle krig finnas om kvinnor styrde världen?”

Bästa skådespelerska: Yohanna Idha i "Katinkas kalas"

Juryns motivering: För ett gripande och fängslande porträtt av en vild och något naiv kvinna som, under loppet av en natt, blir måltavla för hån och förlöjligande av en grupp hipsters med otillfredsställda ambitioner och brustna drömmar. Den här skådespelerskan lyckas leverera även de taffligaste banaliteter med en perfekt balans av ärlighet och komisk timing och låter därmed inte för en sekund sin karaktär bli till ett offer.

Bästa manliga skådespelare: Sergei Boriskov i "Twilight Portrait"

Juryns motivering: Vi vill hedra en man som genom sin insats lyckas visa på sitt samhälles allra innersta mörka rum. Med hjälp av en fantastisk regissör lyfter han det realistiska skådespeleriet till en ny dimension.

Bästa foto: Jakob Ihre för "Oslo 31 augusti"

Juryns motivering: Från första till sista filmrutan fångar kameran både huvudkaraktärens inre kamp och världen runt honom med en imponerande närvaro. Fotot är aldrig tillskruvat utan istället är bilderna fyllda av intimitet och atmosfär. Fotot i den här filmen är både distinkt och känsligt filmat på en och samma gång.

Bästa musik: Khaled Mouzannar för "Vad gör vi nu?"

Juryns motivering: Precis som filmen i sin helhet är styrkan i musiken att den med säker hand lyckas kombinera underhållning med innehåll, det lättillgängliga med det tunga, och drama med musikal.

Juryns hedersomnämnande till skådespelerskan Olivia Colman för hennes rollprestation som Hannah i "Tyrannosaur". Motivering: För en enastående tolkning som en kvinna som övervinner sina problem och försöker finna vägen till det goda, även i de mörkaste vrårna av mänskligt beteende.

Juryns hedersomnämnande till Julia Leigh för "Sleeping Beuty". Motivering: För sin förmåga att provocera och samtidigt skapa en intellektuell debatt om det som det gör ont att tala om.

FIPRESCI-juryns val: "Tinker Tailor Soldier Spy" av Tomas Alfredson

Motivering: Med grunden lagd av den mycket uppskattade författaren John le Carre, och med hjälp av manusförfattande av Peter Straughan och Bridget O´Connor, visar regissören Tomas Alfredson sin stora talang genom att göra en politisk thriller vars rikedom uppfylls av en utomordentlig skådespelarensemble och den visuella perfektionen skapad av den talangfulle Hoyte van Hoytema.

Silver Audience Award - Stockholms internationella filmfestivals publikpris 2011 går till "50/50".

L’Oréal Paris Rising Star 2011 blev Malin Buska från "Happy End".

| 21 november 2011 01:44 |