Film

Skribent

Vanja Tomin

5 mars 2023 | 15:00

Brendan Fraser - från matinéhjälte till Oscarsfavorit

I veckan har filmen The Whale” premiär och vi tar en djupare titt på Brendan Frasers karriär, med både motgångar och milstolpar.
Brendan Fraser, född den 3 december 1968, är skådespelaren alla killar ville vara och pojkvännen alla mammor ville du skulle skaffa. Omtyckt av alla gav han oss underbara filmupplevelser som vi skapade fina minnen kring.
 
Men Brendan Fraser har gått igenom mycket svårigheter, båda i sin karriär, i sitt privatliv och med sin hälsa. Trots alla motgångar är han fortsatt mycket omtyckt både som skådespelare och människa. När det blev klart att han skulle få sin efterlängtade filmrevansch i "The Whale", hyllade och stöttade fans honom över hela världen.
 
Jag har alltid värderat och tyckt om Brendan Fraser högt, utifrån den nivå jag kan skapa en anknytning baserat på vår relation som superstjärna och total okänd simpande nördkvinna. Jag minns inte vilken film som startade min fascination för Brendan Fraser, men jag minns att jag blev blixtförälskad, på det sätt som bara en töntig tv-spelande 10-årig flicka kan bli.
 
 
Under alla år som gott, och medan Brendan Fraser sakta försvunnit från rampljuset har jag fört en inre dialog och funderat på om mina känslor för honom fortfarande är starka. Jag såg trailern för kommande filmen "The Whale”, och svaret är, nej jag är inte längre förälskad, jag istället älskar Brendan Fraser och allt han symobliserar. 
 
I januari 2021 fick vi alltså veta att Brendan Fraser skulle spela huvudrollen i Darren Aronofskys (Black Swan, 2010) film ”The Whale”, vilket är en av hans första huvudroller sedan 2013. Filmen hade premiär på Venedigs internationella filmfestival i september 2022, och fick mycket beröm av kritikerna, inklusive en sex minuter lång stående ovation som gjorde skådespelaren rörd till tårar.
 
Följ med på vår resa när vi tar en närmare titt på Brendan Frasers karriär genom filmvärlden, och hur han gick från en snygg och tramsig Djungel-George, till en nedstämd och klok val.
 

1. California Man (1992)

 
 
Detta var Brendan Frasers första stora film tillsammans med Sean Astin. Filmen handlar om en nedfryst grottmänniska som två tonåringar i Kalifornien hittar, tinar upp och introducerade till det moderna livet.
 
I ett försök att dölja grottmannens härkomst säger tonåringarna till sina föräldrar att han är en ny utbytesstudent från Estland som går på samma skola som dem.
 
En väldigt rolig film om man inte tar den så seriöst. Det har funnits rykten ett tag om att Disney+ vill göra en uppföljare med Sean Astin och Brendan Fraser tillbaka i sina roller, men dessa rykten har än så länge aldrig bekräftats.
 

2. Djungel-George (1997)

 
 
Walt Disney’s ”Djungel George” är baserad på historien om Tarzan och Brendan Fraser spelar George, en ung man som växte upp i djungeln, som ofta kraschar in i träd när han svingar sig i rankor. Filmen är fartfylld och lättsam, till gränsen att bli för tramsig.
 
Brendan Fraser hade samtidigt provspelat för titelrollen i Disneys seriösa animerade adaption av ”Tarzan”, som skulle släppas 1999, men han förlorade mot Tony Goldwyn.
 
I filmen spelas Georges kärleksintresse av Leslie Mann, som sägs ha blivit förälskad i Brendan Fraser i verkligheten. Vem hade inte kunnat motstå en muskulös Brendan Fraser i tight leopardmönstrad underbyxa och underbar personlighet?
 
Men nog med objektifiering, skådespelaren sätter sig själv ordentligt på kartan med rollen som ”Djungel George” och det var efter att ha sett denna film, som regissören Stephen Sommers övervägde Brendan Fraser för huvudrollen som Rick O'Connell i kommande ”Mumien”.
 

3. Mumien (1999), Mumien - Återkomsten (2001), Mumien: Drakkejsarens grav (2008)

 
Large 5e48e7bebe8c91a7a9279c48c85ff719 16590812134568
 
Ofta när jag nämner Brendan Fraser är folk snabba med att svara ”Det är han från Mumien va!?” Det är rätt uppenbart att regissören bakom filmerna gjorde ett smart drag då han gav huvudrollen till en redan etablerad skådespelare som skulle bli ännu mer känd och omtyckt.
 
Men även om vi som publik uppskattar dessa äventyrsfilmer med komiska inslag, så var inspelningen av de rätt påfrestande för Brendan Fraser. Mest omtalad är incidenten då han nästan blev hängd, på riktigt, i den första ”Mumien”-filmen.
 
En hängande stuntman med en sele var nog för scenens vida bilder på avstånd, men det var uppenbart att han själv behövde vara den som stod i snaran för närbilderna. En illusion åstadkoms med hjälp av en lätt upphängningen av ett rep gjort på hampatråd som var knutet runt hans hals.
 
Första tagningen ska Brendan Fraser gjort ett tappert försök att låtsas bli hängd och kvävd, men regissören kände inte att det var tillräckligt verklighetstroget, så man spände hampatråden lite hårdare för att ge skådespelaren en knuff i rätt riktning. Brendan Fraser påpekade att även den falska upphängningen gjorde att han kände effekterna av att bli kvävd och han önskade att bara göra en till tagning.
 
 
Men snaran spändes åt för hårt, Brendan Fraser åkte för högt upp från marken och klarade knappt att hålla balansen endast på sina tår, paniken infann sig, han började andas snabbare och kraftigare och plötsligt tappade han medvetandet. Sjukvårdare på plats fick utföra hjärta-och lungräddning och Brendan Fraser vaknade till liv.
 
Brendan Fraser själv upplevde situationen som traumatisk och utmattande och han ville gå hem för dagen, men regissören hade en annan uppfattning om vad som hände och att Brendan Frasers egna diva-fasoner ledde honom till att bli strypt. Dock har Stephen Sommers i efterhand tagit på sig ansvaret eftersom att det var han som regissören som tryckte på att få hängningen att se realistisk ut.
 
 
2008 när den sista Mumien-filmen släpptes, har skådespelaren i efterhand berättat att han överarbetade sig och försökte utföra alla sina stunts själv, men det tärde oerhört på hans kropp. Mellan tagningarna tejpades kylpåsar runt om hans kropp med silvertejp för att minska smärta och inflammation.
 
Hans skador efter inspelningen av filmerna ledde till bland annat två ryggoperationer.
 

4. Rätt upp i 90-talet! (1999)

 
 
Atomfysikern Calvin Webber, spelad av underbara Christopher Walken, blir under 1960-talets kalla krig paranoid och rädd för att en kärnvapenattack från ryssarna ska ske. Därför bygger han ett bombsäkert skyddsrum till sig och sin familj. Deras son Adam, spelad av Brendan Fraser, växer upp i skyddsrummet i 35 år och när han möter den moderna världen krockar hans naivitet med verkligheten.
 
”Rätt upp i 90-talet!” är en mysig liten komedi som ofta hamnar i skymundan. Efter all action med inspelningen av ”Mumien” är det skönt att veta att Brendan Fraser slapp utföra massa avancerade rörelser och hade till och med en inhoppare för en mer komplicerad danskoreografi när en scen på nattklubb spelades in.
 

5. Djävulen och jag (2000)

 
 
Elizabeth Hurley spelar djävulen som frestar den introverta och socialt klumpiga och osäkra Elliot, spelad av Brendan Fraser. Elliot får sju önskningar i utbyte mot sin själ, men alla vi som känner till myten och historierna kring Mefistofeles vet att det inte går så smidigt när man är i allians med djävulen.
 
Det som gör filmen så intressant är relationen mellan Elizabeth Hurley och Brendan Fraser, och hur de lyckas leverera sin personkemi och skapa empati hos tittaren för själva djävulen. Elliot hamnar även i en del märkliga situationer på grund av sina ospecificerade önskningar, och vi får njuta i 90 minuter av att se Brendan Fraser gå från colombiansk kokain-maffiaboss till världens mest emotionella kille som gråter varje gång han tittar på solnedgången.
 
”Djävulen och jag” är baserad på filmen ”Min kompis djävulen” från 1967.
 

6. Resan till jordens medelpunkt (2008)

 
 
Ett fantasyäventyr baserat på Jules Vernes klassiska bok från 1864. Vi får följa forskaren Trevor Anderson och hans brorson, spelad av Josh Hutcherson, när dem beger sig till Island och ramlar ner i ett underjordiskt grottsystem som leder dem till jordens medelpunkt.
 
Filmen spelades in som en 3D-film i åtanke, vilket är uppenbart under vissa scener när man tittar på den i vanligt 2D-format.
 
Det finns en scen i ”Resan till jordens medelpunkt” där vår forskare Trevor tänder en lysraket som ska få kontakt med bergsväggen av magnesium, och således bränna karaktären på handen. Brendan Fraser lyckades bränna sig på riktigt, och i scenen som används i filmen hörs hans riktiga skrik av smärta.
 
En uppföljare till filmen började planeras som Brendan Fraser tackade nej till.
 
”Mumien”-serien hade lämnat honom med fysiska skador. Brendan Fraser har berättat att han gick in och ut från sjukhus under de följande åren och genomgick flera operationer, bland annat avlägsnandet av en ryggkota, en knäprotes och en reparation av sina stämband.
 
Det är här man i efterhand börjar se att han signalerade att allting inte stod rätt till och sakta försvann från rampljuset.
 

2010-talet och framåt

 
 
Efter år 2013 blir det märkbart att Brendan Fraser inte är lika aktiv skådespelare som han tidigare varit. Det har framkommit i efterhand att han kämpade med sin hälsa, ett antal operationer lämnade honom med  komplikationer samtidigt som han gick igenom en skilsmässa och sörjde bortgången av sin mor.
 
Under 2018 började Brendan Fraser medverka i ett antal mindre tv-roller, bland annat som Robotman i ”Titans”, en roll som han senare också gjorde i HBO Max ”Doom Patrol". Han var också tänkt att spela skurk i DC:s "Batgirl"-film, men projektet lades på is i augusti 2022.
 
Brendan Fraser berättade i 2018 att den tidigare ordföranden för Hollywood Foreign Press Association, (den ideella organisation som röstar i Golden Globe) sexuellt utnyttjade honom och sedan medvetet förstörde hans karriär. Händelserna ska ha skett sommaren 2003 enligt Brendan Fraser själv. Han har förklarat att anledningen till varför det tog så lång tid för honom att samla ihop mod och berätta, var för att han skämdes oerhört mycket och samtidigt var orolig för sin karriär.
 
Skådespelaren säger att han tror att han svartlistades i Hollywood delvis på grund av efterdyningarna av den påstådda händelsen.
 
Men nu är han tillbaka på riktigt och har fått kritikerrosade kommentarer för sin roll som Charlie i filmen ”The Whale” och nominerades till en Golden Globe. Men har hela tiden sagt att han inte kommer att delta i prisutdelningen på grund av sin historia med ordföranden i organisationen, vilket han inte gjorde heller. Något Hollywood Foreign Press Association har sagt att de respekterar och har förståelse för.
 

Revanschen: The Whale (2022)

 
 
Trots flera svåra situationer och motgångar under åren verkar Brendan Fraser vara redo att inleda en ny era i sin karriär med sitt arbete i "The Whale". Ett kärt återseende som många har väntat på.
 
”The Whale”, en psykologisk dramafilm, som ger Brendan Fraser publiken möjligheten att se hans fulla potential som dynamisk skådespelare genom att får spela en roll han tidigare bara nuddat vid.
 
Filmen handlar om en tillbakadragen sjukligt överviktig engelsklärare som kämpar för att få djupare kontakt med sin dotter, spelad av Sadie Sink. Regissören Darren Aronofsky ville specifikt ha Brendan Fraser i rollen, för att just den rollen var så oväntad för Brendan Fraser med tanke på vad han gjort tidigare.
 
Under sin tidigare karriär har Brendan Fraser medverkat i en rad olika filmer, men de som blev mest framgångsrika och kända var de filmer där Brendan Fraser hamnade i ett fack. Han blev den snygga och atletiska killen, ibland på gränsen till så nördig att han blev ännu mer charmig. Tätt följd av en vacker kvinnlig medskådespelare och ett livsviktigt uppdrag att slutföra under filmens gång. Men regissören Darren Aronofsky såg potential i Bendan Fraser.
 
- Darren Aronofsky sa att han ville ha en skådespelare som han kunde presentera på nytt, berättade Brendan Fraser för Vanity Fair. Och jag ville bli återintroducerad.
 
Känslorna gick högvarv när skådespelaren vann priset för bästa skådespelare för sin insats i "The Whale" vid Critics Choice Awards 2023 i Los Angeles.
 
Se klippet med hans tacktal:
 
 
Brendan Fraser är tillbaka. Äldre, klokare och mer ödmjuk. Hela världen ser nu fram emot att få följa honom i en imponerande nystart av hans karriär.
 
 
”The Whale” har premiär i Sverige 10 mars.
 
| 5 mars 2023 15:00 |