TORONTO 2018

Skribent

Alexander Dunerfors

10 september 2018 | 13:30

Bradley Cooper om regidebuten ”A Star is Born”

Cooper regidebuterar och Lady Gaga gör sin första stora huvudroll på film i höstens stora kärleksdrama. I Toronto berättar de om hur deras vänskap och tillit gjorde filmmagin möjlig.
Musikdramat ”A Star is Born” var helgens hetaste biljett på Toronto Film Festival. Med stjärnorna Lady Gaga och Bradley Cooper i stan hade söndagskvällens samtliga visningar sålt ut på nolltid. Filmen, som premiärvisades i Venedig veckan innan, har redan fått strålande recensioner.

Lady Gaga (eller Stefani Germanotta som hon egentligen heter) gör sin första huvudroll på bioduken, och Bradley Cooper är både manusförfattare, debuterande regissör och hennes motspelare. Igår träffade de pressen på TIFF, och de saknade inte lovord för varandra.

- Jag har agerat förut, men aldrig i huvudrollen i en så här stor film. Varje dag på inspelningen var ett nöje. Att se Bradley skapa den rätta stämningen… Man ser verkligen hur kugghjulen jobbar, även när han själv är i karaktär samtidigt. Han kunde viska saker som ”Kom igen, ninja” för att peppa mig, berättar Lady Gaga.

- Vi kände en enorm tillit till varandra, varje dag. Jag tänkte aldrig på hur jag skulle röra huvudet, eller var kameran stod. Det är hans historia, och jag ville bara vara en del av den, fortsätter hon.
 
 
Berättelsen i ”A Star is Born” - om en musiker som möter en ung sångerska på väg upp i karriären - har filmatiserats förr. Bradley Cooper berättar vad som inspirerade honom inför hans version:

- Jag älskar ansikten, ögon och röster. Alla de här skådespelarna har otroliga karaktärer som gjorde mig som besatt. Jag inspirerades av dem alla. Det började nog för sex år sedan, när jag var på en Metallica-konsert. Jag tittade på Lars Ulrich, och insåg att det har aldrig gjorts en film där en konsert filmas från scen hela tiden. Men det var när Lady Gaga kom ombord som allting sattes igång.

Det var självklart för båda att de skulle sjunga live i filmen. Bradley Cooper hade inte insett vad han gav sig in på, då hans karaktär också är musiker.

- Jag hade den äkta varan. Alla andra måste leva upp till hennes nivå. Jag visste inte själv hur svårt det skulle vara. Det är en sak att sjunga i duschen, en helt annan att göra det inför 20.000 människor... Vissa scener spelade vi in under pågående musikfestivaler. Vi hade bara några få minuter på scen, så det fanns ingen tid för omtagningar. Det var viktigt att det skulle flyta på. Det lärde jag mig från Derek Cianfrance, när vi gjorde ”The Place Beyond the Pines” ihop. När man kan hjälpa skådespelarna, och slipper bryta en inspelning, så måste man göra det.
 
 
Lady Gaga får något speciellt i blicken när hon talar om inspelningen som förändrade hennes liv.

- Jag har aldrig haft en sådan konstnärlig erfarenhet. Jag har aldrig haft en närmare kreativ vänskap än med Bradley Cooper - och förståelse och utbyte. I början skakade vi hand. Han sa till mig ”du är skådespelerska”, jag sa till honom ”du är musiker”. Jag ville gärna skådespela, men inte för att jag söker nya karriärvägar. Allt handlar om projektet, och processen. Hans förberedelser inför den här filmen var spektakulära. Han inte bara skrev, agerade och regisserade. Han satt också i studion och spelade in all musik.

”A Star is Born” får svensk biopremiär den 5 oktober.
| 10 september 2018 13:30 |