A Star Is Born 2018

Romantik Drama Musik
USA
136 MIN
Engelska
A Star Is Born poster

Synopsis

Bradley Cooper både regisserar och spelar huvudrollen i denna remake där vi får möta musikern Jack Maine som blir förälskad i den kämpande artisten Ally. Hon har precis gett upp drömmen om att slå igenom som sångerska, när hon upptäcks av Jack som hjälper henne in i rampljuset. Men när Allys karriär börjar ta fart så håller deras relation på att rasera – samtidigt som Jack kämpar mot sina inre demoner…
Ditt betyg
3.7 av 266 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
A Star Is Born
Biopremiär
5 oktober 2018
DVD-premiär
4 mars 2019
Digitalpremiär
4 mars 2019
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Warner Bros
Åldersgräns
7 år
Längd

Recensent

Jonna Vanhatalo

1 september 2018 | 11:00

Nackhåren reser sig när Lady Gaga sjunger

Bradley Cooper regidebuterar med ytterligare en remake av den klassiska musikfilmen ”A Star Is Born”, och gör det otroligt väl. Han spelar dessutom själv den ena huvudrollen, mot Lady Gaga och de två tillsammans skapar intensiv och minnesvärd magi .
”A Star Is Born” har filmatiserats ett antal gånger tidigare. Grundhistorien är samma, men storyn har i denna version fått moderna nyanseringar och ett djup som känns rätt för tiden. Kärlekshistorien ackompanjeras den här gången av helt fantastiska nyskrivna låtar som garanterat kommer få ett liv utanför detta.
 
Filmen handlar om den alkoholiserade artisten och låtskrivaren Jackson Maine som av en slump träffar unga Ally på en bar, där hon brukar sjunga om kvällarna. På dagarna har hon ett ”riktigt” jobb, men drömmer i smyg om att göra karriär i rampljuset. Efter mötet med Jackson verkar plötsligt den drömmen mycket närmare. Vägen dit visar sig dock inte vara en dans på rosor.
 
Bradley Cooper regisserar och gör det med ett välkommet öga för hur bilden och människor i den ska komponeras.
Vi får till exempel ofta se ljusa, direkta närbilder på Gagas öppna, oskuldsfulla ögon och osminkade ansikte, som för att lyfta fram stjärnan, redan innan hon själv vet att hon är en. Samtidigt väljer han att kasta ett dovt ljus och sneda vinklar på den undflyende Jackson, som inte sällan vänder sig bort från kameran. Våra huvudpersoner är från början starka kontraster, två motpoler som möts och därför dras till varandra. Kärleken dem emellan är, trots extrem dysfunktion, kantad av elände, väldigt vacker och genuin.
 

Bradley är förutom en sanslöst kompetent ny regissör, riktigt bra i sin roll som Jackson. Han gör faktiskt sitt livs roll här och tillsammans med Lady Gaga blir de genast ett klassiskt par som vi länge kommer prata om. De två verkar lyckas locka fram det bästa ur varandra och har ett fantastiskt samspel och en kemi som smittar av sig.
 
Lady Gaga gör här sin första huvudroll i en långfilm och är helt otrolig. Det finns korta stunder av nybörjartvekan i agerandet, framförallt i början, men när hon öppnar munnen för att sjunga, är allt tvivel förlåtet. Från första tonen hon tar, rubbas min tillvaro och tiden stannar. Hon är helt magnifik! En sådan artist och konstnär, och nu även en skådespelerska att ta på allvar.
 
Det här är en film som handlar om en stjärna och dennes uppgång, men är samtidigt lika mycket en film om det som ibland vid sidan av, blir till en spiral av nedgång. ”A Star is Born” är en berörande film på många plan. Den är lång, fast aldrig långsam. Historien är som sagt inte ny, men vågar i denna nya version vila i stunderna och gå ännu djupare för att etablera karaktärer och trasiga relationer. Inget överraskar direkt, men det mesta engagerar starkt. 

 
På slutet, när jag fortfarande snyftande torkar mina tårar, kan jag bara konstatera att två nya stjärnor fötts i och med detta.
| 1 september 2018 11:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (7)
1
Orealistiskt kändisdrama. Förstår inte hypen. Är människor hypnotiserade? Vad ser de som jag inte kan se? Hela storyn och karaktärernas bakgrunder hanteras grunt, slätt och slapphänt. Stör mig på att Lady Gaga tycks ha botox i delar av ansiktet också, som gör att hennes grimaser/ansiktsrörelser ser onaturliga ut. Är väldigt besviken. Det här var inte bra. Det var verkligen inte bra. Så fylld med störande detaljer. Exempel: de båda kan en hel låt, som de bara nynnat delar av, i fyllan, på en parkering. Han beter sig som ett jätteläskigt fyllo från första stund de träffas , som slickar på hennes fingrar och har sig (USCH). Och massa mer.
Läs mer
3
Bradley Cooper gör en fantastisk rolltolkning som ett sjunkande skepp, dömd av en orolig barndom med frånvarande föräldrar och ett vuxenliv som mest ser honom som ett redskap. Redan efter första minuten vet man att denna historien inte kommer sluta någon annanstans än på havets botten. Tyvärr är detta filmens stora svaghet. Det slår gnistor om Cooper och Gaga, vilken kemi! Men varför karaktärerna i filmen dras till varandra förblir en gåta. Jag kan för mitt liv inte förstå vad Ally ser hos karln förutom att han tror på hennes talang. Resan till slutet blir en ganska mödosam färd. I början av filmen levereras gåshudscener på löpande band men efter första akten blir historien ganska seg och väldigt förutsägbar. Det är ingen vidare romantisk film. Men som porträtt av alkoholism och medberoende, av framgångens baksida, så är det välspelat och tankeväckande och jag kommer bära med mig filmen länge efteråt. Så filmen får en ambivalent 3/5.
Läs mer
2
Jag kan inte se storheten... en sådan banal, TV-filmsliknande historia som hypats upp av budget, två populära stjärnor, musik som berättar exakt vad huvudpersonerna känner och läckert, musikvideoliknande foto. Och missbruk som någon slags drivande faktor hanteras oväntat slapphänt och slarvigt. Ally (och hennes pappa) vet från början att Jack missbrukar, gör praktiskt taget inget för att hjälpa (snarare motsatsen) och blir sedan chockad och upprörd när han bryter ihop. Grattis Bradley, du har manipulerat hela världen och troligen Oscarsjuryn likväl.
Läs mer
Visa fler