A Star Is Born 2018

Romantik Drama Musik
USA
136 MIN
Engelska
A Star Is Born poster

Synopsis

Bradley Cooper både regisserar och spelar huvudrollen i denna remake där vi får möta musikern Jack Maine som blir förälskad i den kämpande artisten Ally. Hon har precis gett upp drömmen om att slå igenom som sångerska, när hon upptäcks av Jack som hjälper henne in i rampljuset. Men när Allys karriär börjar ta fart så håller deras relation på att rasera – samtidigt som Jack kämpar mot sina inre demoner…
Ditt betyg
4.1 av 85 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Jonna Vanhatalo

1 september 2018 | 11:00

Nackhåren reser sig när Lady Gaga sjunger

Bradley Cooper regidebuterar med ytterligare en remake av den klassiska musikfilmen ”A Star Is Born” och gör det fantastiskt väl. Han spelar dessutom själv en av huvudrollerna mot Lady Gaga och de två tillsammans skapar intensiv och minnesvärd magi så nackhåren reser sig.
”A Star Is Born” har filmatiserats ett antal gånger tidigare och även om grundhistorien är densamma som då, har storyn i denna version fått moderna nyanseringar och ett djup som känns både viktigt och helt rätt för tiden. Historien ackompanjeras denna gång av helt fantastiska nyskrivna låtar som garanterat kommer få ett liv utanför detta.
 
Filmen handlar om den alkoholiserade artisten och låtskrivaren Jackson Maine som av en slump träffar unga Ally på en bar där hon brukar sjunga om kvällarna. På dagarna har hon ett annat ”riktigt” jobb men drömmer i smyg om att göra karriär i rampljuset. Efter mötet med Jackson verkar den drömmen plötsligt mycket närmare. Men vägen dit är inte bara en dans på rosor.
 
Bradley Cooper regisserar och gör det med ett välkommet öga för hur bilden och människor i den ska komponeras. Kanske för att han själv varit i kamerans skottlinje så länge? 
Han använder sig ofta av ljusa närbilder på Gagas öppna oskuldsfulla ögon och osminkade ansikte, som att han lyfter stjärnan redan innan hon är en, samtidigt som han väljer ett dovt ljus och sneda vinklar på den undflyende Jackson. De är från början starka kontraster, två motpoler som möts och därför dras till varandra. Kärleken dem emellan är trots dysfunktion och elände så vacker och ren att jag länge kommer minnas den.
 

Bradley är förutom en sanslöst kompetent ny regissör även riktigt bra i sin roll som Jackson. Han gör faktiskt sitt livs roll här och tillsammans med Lady Gaga är de genast ett klassiskt par som vi länge kommer pratar om. De två verkar få det bästa ur varandra och har ett fantastiskt samspel och en kemi som heter duga.
 
Lady Gaga gör här sin första huvudroll i en långfilm och är helt otrolig hon också. Det finns korta stunder av nybörjartvekan i agerandet, framförallt i början, men när hon öppnar munnen för att sjunga är allt annat förlåtet. För från första tonen hon tar rubbas allt det andra och tiden stannar. Hon är helt magnifik! Vilken artist och konstnär. Och nu även en skådespelerska att ta på allvar.
 
Det här är en film som handlar om en stjärna och dennes uppgång, men är samtidigt lika mycket en film om det som ibland vid sidan av blir till en spiral av nedgång. ”A Star is Born” är en otroligt berörande film på många plan. Den är lång, fast aldrig långsam. Historien är som sagt inte ny, men vågar i denna nya version vila i stunderna och gå ännu djupare för att etablera karaktärer och relationer. Inget överraskar direkt men engagerar trots det starkt. 

 
På slutet när jag torkar mina tårar kan jag ödmjukt konstatera att två nya stjärnor fötts i och med detta.
| 1 september 2018 11:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (4)
4
A STAR IS BORN★★★★½ - Oj vad befriande med en film som vågar måla från hela paletten och fyller bioduken med energi, stora känslor och musik. En tidlös Hollywoodsaga, kärleksfullt återberättad av Bradley Cooper som vrider om tårkanalerna på publiken, och Oscarsjuryn..?
Läs mer
5
Helt underbar film, inte ett öga torrt när man lämnar biografen. Vilken stjärna hon är Lady Gaga!
Läs mer
5
Lady Gaga är min stora idol. Jag har därav väntat i något som känns om en evighet på att få se hennes första medverkan som huvudrollsinnehavare i en långfilm. Nu blev det äntligen dags i filmen "A Star is born" som jag har varit och sett på bio. Om filmen levde upp till mina förväntningar ska jag med denna recension tala om. Men först lite om filmens handling. Ally (Lady Gaga) har precis gett upp drömmen om att slå igenom som sångerska, när hon en dag upptäcks av musikern Jack (Bradley Cooper) som hjälper henne in i rampljuset. Men när Allys karriär äntligen börjar ta fart så håller deras relation på att rasera – samtidigt som Jack kämpar mot sina inre demoner. Bradley Cooper som gör den manliga huvudrollen regidebuterar med den här filmen. Inte nog med det. Han fick även lära sig att sjunga eftersom alla sångnummer är inspelade live i filmen. Bara det är han värd en eloge för. Han skänker även sin karaktär den svärta den behöver och resultatet blir verkligen en trasig människa som är en riktigt dalande stjärna. Han får verkligen glänsa i sin roll och när jag tänker tillbaka på Bradley Coopers karriär så har jag kommit fram till att det här måste vara hans hittills bästa rollprestation. Sedan har vi en stigande stjärna. Lady Gaga som den vanliga tjejen Ally som möter Bradley Coopers trasiga rockstjärna Jack vilket är upploppet till en allt annat än ljus kärlekshistoria. Ally har ett vanligt jobb hon är trött på och skriver låtar som hon i hemlighet drömmer om att få sjunga på en stor scen. Hon vågar inte för hon har fått höra att hon inte är vacker och karismatisk nog att stå på en scen. Men så övertalar Jack henne att göra en duett med honom på en rockkonsert. Och därefter får de ombytta roller. Att Lady Gaga är duktig på att sjunga överraskar inte mig. Det visste jag innan. Det är där hon har sin trygghet. Men det är hennes första stora filmroll och hon imponerar verkligen på den fronten. Hon gestaltar en person som försöker att var tuff utåt men egentligen är väldigt skör på grund av ett dåligt självförtroende. När hon tar det stora steget upp på scenen blir det bara så mäktigt. Man får gåshud och till och med skäggstråna reser sig. Musiken är helt underbar och den kemi Copper och Lady Gaga har tillsammans är oslagbar både på rockscenen och i de mer känslomässiga scenerna. Man tror på deras relation och blir riktigt tagen. Sam Elliot dyker också upp i en viktig biroll som han gör mycket bra. Men huvudpersonerna är de som glänser i sin vackra kontrast till varandra och alla andra hamnar i bakgrunden. Filmen "A Star is born" erbjuder glädje, sorg, kärlek och en massa fin musik. Den kan starkt rekommenderas för att den har allt det där. Man får sitta i biostolen och torka tårarna innan man lämnar salongen med en känsla inombords som känns glad och varm. Minst tre Oscarsnomineringar gissar jag på att "A Star is Born" kommer att få. En mycket bra film med budskapet att våga tro på sig själv. Jag ger den en femma av fem möjliga i betyg.
Läs mer
Visa fler