Film

Skribent

Andreas Samuelson

18 december 2023 | 15:30

Brad Pitt fyller 60 år - har du sett filmen han skäms mest för?

Oscarvinnaren Brad Pitt är en av våra största filmstjärnor och fyller idag 60 år. Men en av hans tidigare roller var så usel att han bad om ursäkt för den.
William Bradley Pitt har under sin 36-åriga karriär gått från eftertraktad sexsymbol till respekterad Oscarsvinnare. Efter genombrottet med ”Thelma & Louise” (1991) har han etablerat sig som en våra största stjärnor med en rad imponerande filmroller inklusive Oscarsnominerade sådana i ”De 12 apornas armé” (1995), ”Benjamin Buttons otroliga liv” (2008), ”Moneyball” (2011) och ”Once Upon a Time in Hollywood” (2019), varav han vann för den sistnämnda.
 
Men det tog tid innan han togs på allvar i Hollywood. Han började som statist i filmer som ”Ingen utväg” och ”Noll att förlora” (båda 1987) innan han fick sin första stora roll i satiriska slasher-filmen ”Cutting Class” (1989). Hans dåvarande flickvän Jill Schoelen hade huvudrollen och Pitt spelade hennes atletiska high school-kille som kanske är skyldig till en rad brutala mord.
 
Men filmen var så dålig att Pitt skämdes och har på senare år bett om ursäkt till filmkritiker för filmen samt andra, mindre hyllade roller som ”Sju år i Tibet” (1997) och ”Möt Joe Black” (1998). Enligt ett rykte ska Pitt en gång ha hittat ”Cutting Class” i en videobutik, stampat sönder kopian och sedan gett några dollar i ersättningen till personalen.
 
Alla börjar någonstans och Pitt är knappast första eller sista filmstjärnan som fick sin start i en dålig skräckfilm. Filmen är skräp men det är knappast Pitts fel. Avgör själv och sen en scen ur filmen här:
 
 
Grattis på 60-årsdagen, Brad Pitt!
| 18 december 2023 15:30 |