Film

Skribent

Alexander Kardelo

11 januari 2023 | 17:00

13 filmer för actiondåren under 2023

Med flexade muskler och full tank i kärran ska actionhjältar som Vin Diesel, Dwayne Johnson och Chris Hemsworth bjuda på ett 2023 fullt av bra actionfilmer.
Jason Statham, Dwayne Johnson, Gerard Butler., Keanu Reeves. Hårda knytnävar, stora explosioner och snabba biljakter. Actiongenren är sig lik, men ständigt populär då den som oftast bjuder på härligt tidsfördriv och ett hejdundrande biospektakel. 2023 blir inget undantag - filmåret är smockat med actionäventyr, actionthrillers och actionkomedier för alla smaker. Nedan får du en snabbguide till några av årets höjdpunkter.
 
(Du kanske undrar varför superhjältar saknas nedan? Vi har en separat lista över 2023 års alla superhjältefilmer här.)
 
Operation Fortune: Ruse de Guerre (nu på bio)
Jason Statham leker James Bond i den bioaktuella spionthrillern med Guy Ritchie på sitt mest lekfulla humör. Med förstärkning från Aubrey Plaza och Josh Hartnett ska han stoppa en svinrik vapenhandlare (Hugh Grant) från att förgöra världen.
 
Plane (20 januari)
Man kan alltid lita på att Gerard Butler kommer leverera... en träig prestation i en hyfsat explosiv och hjärndöd actionrulle. Vi tippar på låga kritikerbetyg men ändå visst underhållningsvärde när han spelar piloten som kraschlandar i ett farligt område i Filippinerna. En dömd mördare som var ombord får hjälpa till i fighten för överlevnad.
 
 
The Old Way (digitalt 23 januari)
En westernfilm med Nicolas Cage? Det ser man inte alltför ofta. Han spelar Colton Briggs, en ökänd revolverman som sadlat om till familjeman. Men det förflutna hinner ikapp och plötsligt måste han hämnas sin frus död.
 
John Wick: Chapter 4 (24 mars)
Fjärde gången gillt för Keanu Reeves ständigt jagade lönnmördare: ska han lyckas köpa sig fri någon gång? Troligen inte, för en femte film är redan på gång. Innan dess ska vi få se Bill Skarsgård som ny motståndare och sjukt snygga strider i Japan-influerad stil.
 
D'Artagnan - De tre musketörerna (28 april)
Ett storslaget franskt filmäventyr baserat på Alexander Dumas klassiker utlovas med Vincent Cassel, Louis Garrel samt François Civil i titelrollen. Den första av två filmer i samma serie som spelades in samtidigt - Eva Greens karaktär Milady är huvudpersonen i uppföljaren "Milady" senare i år.
 
 
Fast X (19 maj)
Filmserien "Fast & Furious" närmar sig mållinjen efter mer än 20 år av allt mer framgångsrika bioäventyr. Två filmer återstår, det här är första delen i den tudelade finalen. Räkna med helgalna stunts som utmanar logikens och naturens lagar - en trailer bör inte vara långt borta nu.
 
Indiana Jones and the Dial of Destiny (28 juni)
Sommaren är en tid för actionpackade uppföljare, och vi skulle tippa att Indys återkomst blir höjdpunkten. 40 år efter den första filmen återvänder Harrison Ford för att puckla på nazister och leta mytomspunna skatter, den här gången med James Mangold ("Logan") i registolen. Matinéäventyr när det är som bäst!
 
Mission: Impossible - Dead Reckoning Part One (14 juli)
När det gäller galna stunts kan man även lita på Tom Cruise. Stjärnan har utmanat sig själv i dödsföraktande actionscener i de norska fjällen och vi är spända på att få se resultatet. I och med denna har han spelat agent Ethan Hunt i 27 år - helt galet!
 
 
Dune: Part Two (3 november)
Årets mest efterlängtade film när vi bad MovieZines läsare tycka till i en omröstning. Inte svårt att förstå varför. Denis Villeneuve återvänder till ökenplaneten Arrakis där Timothée Chalamet och Zendaya får rida på jättelika sandmaskar och fortsätta slåss mot de onda Harkonnens.
 
Red One (julen 2023)
Dwayne Johnson ser till att julen blir lite extra kul i år, med en fartfylld actionkomedi. Handlingen hålls hemlig, men vi vet att JK Simmons spelar jultomten och att både The Rock och Chris Evans är ombord. För regin står mannen som återupplivade "Jumanji", Jake Kasdan. Håll utkik på Prime Video i vinter.
 
Argylle (2023)
Regissören Matthew Vaughn ("Kingsman"-filmerna) har beskrivit "Argylle" som en homage till 90-talets actionrullar som "Die Hard" och "Dödligt vapen". Henry Cavill spelar superspionen som drabbas av minnesförlust och övertygas att han i själva verket är författare till spionböcker. Filmen släpps av Apple TV+.
 
 
Boy Kills World (2023)
Någon har legat i hårdträning... Bill Skarsgård gör inte bara skurken i "John Wick 4" utan även hjälten i "Boy Kills World", om en dövstum pojke som växer upp i djungeln, tränas av en mystisk mentor och bli en mördarmaskin. Filmen har beskrivits som "ett unikt actionspektakel och en dystopisk feberdröm". 
 
Extraction 2 (2023)
Inte länge kvar nu tills Chris Hemsworth får återvända till Netflix i uppföljaren till en av streamingjättens mest framgångsrika filmer. Vi vet ännu inte mycket om storyn men regissören Sam Hargrave har utlovat fler intensiva stridsscener i långa tagningar.
| 11 januari 2023 17:00 |