LISTA

Skribent

Jacob Wahlqvist

5 januari 2023 | 17:30

11 filmer för superhjältenörden under 2023

Längst utkanterna av vår galax, djupt under vattenytan, animerat och live-action, i mikroskopisk skala och i gigantiska proportioner – 2023 har mycket att erbjuda superhjältefantasten!
Trots att superhjältefilmer visats på bio i mer än 50 år är det först på senare som genren befäst sig som mainstream i populärkulturen och som herren på täppan hos produktionsbolagen. Diverse superhjältar engagerar miljontals fans runt om i världen och driver in miljardbelopp till finansiärer. 2019, 2020, 2021 och 2022 markerar rekordåren för genren, och 2023 ser ut att följa samma trend med Spider-Man, Captain Marvel och Aquaman i täten.
 
Här kommer därför en lista med alla superhjältefilmer 2023, rangordnade efter planerat premiärdatum och med tillhörande hajpbetyg!
 
 

Helt super (10 februari)

 
Hajpbetyg: 8/10

Norge imponerar med okonventionella filmatiseringar och vågade produktioner. Senast skapade man ett påkostat bergatroll och nu animerar man en superhjältefilm för hela familjen. (Sverige, ta inspiration!).

”Helt Super” handlar om lilla Hedvig som försöker fylla sin fars skor som superhjälten ”superlejonet” när han går i pension. Detta visar sig dock vara svårare än vad Hedvig kunnat ana och hennes kusin Adrian får i stället ärva dräkten och titeln som superlejonet. Hedvig låter inte detta stoppa henne och utvecklar i stället sin egen ”superkraft”.

Filmen hade premiär redan i september i Norge, men får svensk biopremiär den 10 februari. Jag tycker man ska stötta det ambitiösa initiativet och ta med familjen till biograferna. Go Norge!
 
 

Ant-Man and the Wasp: Quantumania (15 februari)

 
Hajpbetyg: 9/10
 
Marvel dundrar in i fas 5 med ”Ant-Man and the Wasp: Quantumania”, en film som onekligen är viktig för varumärkets framtida kurs. Och det märks att Marvel är medvetna om detta. I trailern spänner Marvel musklerna rejält och skyltar med urläckra effekter, fartfylld action och en episk storskalighet som denna franchise inte sett skuggan av tidigare.
 
Filmen regisseras av Peyton Reed som även regisserade ettan och tvåan. Detta gör honom till den tredje regissören som tillåts regissera en komplett trilogi hos Marvel, tillsammans med Jon Watts, regissören bakom Spider-Man-rebooten och James Gunn, regissören bakom Guardians of the Galaxy.
 
Trots att filmningen stod klar redan 2021, så har man hållit på premiären fram till 2023. Nu är den ett knappt stenkast bort och om drygt en månad visar myrmannen vägen mot fas 5.
 
 

Shazam! Fury of the Gods (17 mars)

 
Hajpbetyg: 8/10
 
Svenska regissören David F. Sandberg pallrade sig från Jönköping till Hollywood på rekordtid med den kreativa kortfilmen ”Lights out” (2013). Skräckkonceptet omvandlades till Hollywood-finansierad långfilm 2016, och därefter utvidgade svensken regirepertoaren med filmer som ”Annabelle: Creation” (2017) och ”Shazam!” (2019). Nu får sig ”Shazam!” en efterlängtad uppföljare.
 
”Shazam!” är en lättsam, älskvärd och grundad superhjältesaga – en nypa frisk luft i ett exploaterat genreklimat. Njut av trailern medan du inväntar ”Shazam! Fury of the Gods” som går upp på biodukarna alldeles alldeles strax.
 
 

Guardians of the Galaxy Vol. 3 (3 maj)

 
Hajpbetyg: 9/10
 
Marvels megasuccé "Guardians of the Galaxy" bjuder på roliga karaktärer, en futuristisk, galen och samtida pop-tonalitet, smart berättande och en härlig släpp-allt-och-njut-upplevelse. Och snart är det dags för ett tredje kapitlet i det intergalaktiska eposet. Filmen regisseras av Marvels älskade James Gunn och möter sin svenska publik den 3 maj.
 
Jag tycker att trailern innehåller dem tidigare filmernas ikoniska galenhet – men att det också går att urskilja en typ av emotionell underton som vi kanske inte riktigt sett innan?
 
 

Spider-Man: Across the Spider-Verse (2 juni)

 
Hajpbetyg: 10/10!
 
Föregångaren ”Spider-Man: Into the Spider-Verse” (2018) var något alldeles unikt. Sagan om hur tonåringen Miles Morales blir till Spider-Man gestaltas med fingerfärdighet och mod. Den första filmen består i en blandning av spänning, vanvett och mänsklighet, men framförallt, så utmärks filmen av det riskfyllda, men ack så lyckade kubanism-inspirerade animationsarbetet. Attans vad läckert det är.
 
”Spider-Man: Into the Spider-Verse” belönades med en Oscar för bästa animerade långfilm 2018 och omnämns ofta som den bästa Spider-Man-filmen på delad första plats med ”Spider-Man 2” (2004). Jag håller nog med. Kan inte se hur denna film skulle gå fel?
 
 

The Flash (23 juni)

 
Hajpbetyg: 7/10
 
The Flash är en folkkär superhjälte som först introducerades 1956. Nu får han sig ännu en tolkning när regissören, Andy Muschietti, mannen bakom de senare "Det"-filmerna, kliver fram i ljuset lagom till midsommar. Mycket är dock okänt kring handlingen. Det enda vi har att tillgå är en mystisk och återhållsam trailer på knappa minuten som cirkulerat på internet alldeles för länge. Trailern kom ut redan 2021 – hela två år innan premiären! Förseningarna beror på Covid, regissörsbyten och, enligt rapporter, att man arbetat med en ny typ av teknik (en helt klart acceptabel anledning för filmfantasten).
 
Svårt och veta vad man kan förvänta sig. Jag hoppas på mycket men ser också till att ta fram krockkudden. Ett magplask är mycket möjligt. Jag tänker lite ”bära eller brista" vad gäller 2023:s kanske mest efterlängtade superhjältefilm.
 
 

The Marvels (28 juli)

 
Hajpbetyg: 7/10
 
Ju längre fram vi kommer i filmkalendern, ju vagare blir detaljerna kring projekten. Vi vet att ”The Marvels”, uppföljaren till ”Captain Marvel” (2019), leds av Brie Larson som spelar Carol Danvers, även känd som Captain Marvel. Vidare består stjärntåget av frekvente och folkkäre Samuel L. Jackson som Nick Fury, Teyonah Parris som Monica Rambeau och Iman Vellani som Kamala Khan.
 
”The Marvels” har tidigare fått väja för filmer som ”Black Panther: Wakanda Forever” och ”Ant-Man and the Wasp: Quantumania” men har nu äntligen fått ett inringat premiärdatum. Den 28 juli smäller det.
 
 

Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Mayhem (9 augusti)

 
Hajpbetyg: 7/10
 
2023 innebär att vi återförenas med dem animerade superhjälte-sköldpaddorna Leonardo, Donatello, Raphael och Michelangelo med Seth Rogen som producent. Filmen är en reboot och handlingen rätt okänd. Det sägs dock att filmen kommer ta sig an den klassiska berättelsen ur ett coming-of-age-perspektiv där tonårsåren ligger i fokus.
 
Franchisen om mutantsköldpaddorna har länge dissats av publiken och bjudit på besvikelser. Förhoppningsvis blir detta den nödvändiga nytändningen som TMNT behöver.
 
 

Blue Beetle (18 augusti)

 
Hajpbetyg: 7/10
 
Lite färskt blod i DC-universumet? Tack gärna!
 
”Blue Beetle” har varit en viktig del av DC:s universum sedan introduktionen 1939. Blue Beetle har fått egna berättelser tillägnade sig lik väl ingått i andra assembles: Justice League och Teen Titans. Men det är först nu som han får kliva upp på den stora duken.
 
Filmen verkar dock ha legat i periferin för DC. Projektet började som en HBO-satsning men sedan bestämde man sig för att ändå göra biofilm av det hela. Ett klokt beslut i min mening. Jag tycker Blue Beetle känns som en fräsch film och med rätt personer ombord kan detta nog bli riktigt bra och betydelsefullt för DC:s framtid.
 
 

Kraven the Hunter (6 oktober)

 
Hajpbetyg: 8/10
 
”Kraven the Hunter” blir Spider-man universumets nästa tillskott. Kraven the Hunter är en gammal ikonisk skurk som alltid törstar efter det största bytet. Japp, det största bytet är Spider-Man. Och ja, den fighten kommer bli episk.
 
Den talangfulle mega-britten Aaron Taylor-Johnson spelar Kraven. Aaron må ha varit med i många olika filmer, senast i ”Bullet Train” (2022), men om han tacklar Kraven på ett bra sätt spår jag en helt ny nivå av stjärnstatus. Filmen förväntas möta sin publik den 6 oktober. Tagga!
 
 

Aquaman and the Lost Kingdom (25 december)

 
Hajpbetyg: 7/10
 
DC knyter ihop kommande superhjälteår med ”Aquman and the Lost Kingdom” som har premiär juldagen 2023. Vår vetskap om detta projekt är dock väldigt begränsat. Vi vet att filmen är en uppföljare till ”Aquaman” (2018), att Jason Momoa återvänder som Aquaman och att Amber Heard får stå över. Filmen regisseras av James Wan som också regisserade den första filmen. Handlingen är okänd. Annars är det rätt blankt. Jag ser i alla fall fram mot att få dyka ner i Atlantis ännu en gång!
 
 
Vilka superhjältefilmer ser du mest fram mot 2023?
| 5 januari 2023 17:30 |