Film

Skribent

Andreas Samuelson

2 november 2022 | 21:00

Boyle och Murphy vill göra ”28 månader senare”

Regissören Danny Boyle och skådespelaren Cillian Murphy kan återförenas för en uppföljare till rysaren från 2002.
”Trainspotting”-regissören Boyle gjorde sin egen variant på zombiegenren med ”28 dagar senare” som samtidigt förvandlade huvudrollsinnehavaren Cillian Murphy till stjärna. I uppföljaren ”28 veckor senare” som kom fem år senare tog Juan Carlos Fresnadillo över som regissör och då okända Jeremy Renner, Rose Byrne, Imogen Poots och Idris Elba i rollerna, men utan Murphy.
 
Nu 20 år senare har Boyle, med en Oscar och en rad framgångsrika filmer i bagaget, blivit sugen på att återvända till franchisen. Oscarsnominerade manusförfattaren Alex Garland (”Ex Machina”), som även skrev originalfilmen, har redan ett nytt manus färdigt och även stjärnan Murphy verkar vara redo.
 
- Varje gång jag stöter på Danny eller Alex så nämner jag det. Jag visade filmen för mina barn nyligen, på Halloween för fyra eller fem år sedan, och de älskade den. Den håller verkligen fortfarande, vilket är otroligt för en 20 år gammal film. Så ja, jag älskar idén och den är väldigt lockande, säger Murphy i en intervju med NME.
 
I första filmen spelade Murphy ett cykelbud som vaknar upp från en koma i ett London som tagits över av zombies. Boyle berättar att Garland skrev den tredje filmen redan för flera år sedan och att den, liksom föregångarna, utspelas i England. Han är optimistisk kring att få filmen gjord mycket tack vare biofilmens situation i nuläget.
 
- Det kan hamna i fokus igen eftersom något som händer i industrin just nu är att det måste finnas en anledning att gå på bio, för anledningarna blir färre och färre. Det är svårt för filmdistributörer och biografkedjor att visa film, de sliter med att få folk till biograferna om det inte är något som ”Top Gun: Maverick” eller Marvel. Men en tredje del skulle locka folk, om den var tillräckligt bra.
 
Boyle-regisserade zombies är inget vi tackar nej och visst låter det spännande att se Cillian Murphy i rollen som gjorde honom känd - så ja tack, ge oss ”28 månader senare”!
| 2 november 2022 21:00 |