Film

Skribent

Katarina Emgård

23 april 2023 | 12:01

10 läsvärda böcker som blir film under 2023

Från New York Times Bestsellers till klassiska barnböcker. Fira Världsbokdagen med tio tips på boktitlar som blir film inom kort!
Det är gott om böcker som blir filmmanus i år. 2023 bjuder på allt från Stephen King-filmatiseringar (går det någonsin ett år utan) till Martin Scorseses nästa potentiella Oscarsvinnare. För er som uppskattar en god bok att njuta av medan våren är på ingång - här är tips på nio titlar för alla smaker och åldrar.
 
 
För den vuxne läsaren:
 

1. Salem’s Lot - vampyrklassiker i fri tolkning av skräckmästaren

 
Eller ”Staden som försvann” på svenska, är en skräckbok av Stephen King och tillika dennes tolkning av den klassiska brevromanen "Dracula". Efter 25 år återvänder författaren Ben Mears hem till sin barndoms stad Jerusalem’s lot i New England. Planen är att skriva om ett hemsökt hus. Huset har dock nyligen sålts till en österrikisk immigrant och tillika vampyr. En socialrealistisk, gotisk berättelse om stadsmiljöns effekter på dess invånare.
 
Filmatiseringen: I regi av Gary Dauberman (”Det”, ”Annabelle”) med Lewis Pullman i huvudrollen som Ben Mears.
 

2. The Color Purple – gripande om barndomstrauma och systerkärlek

 
Denna brevroman av författarinnan Alice Walker vann Pulitzerpriset 1983. Berättelsens fokus är afro-amerikanska Ceile som under 1900-talets början skriver brev till Gud om de övergrepp som hon utsätts för av sin far. Hennes liv kantas av mäns våld mot kvinnor och separationen från sin syster. Romanen har mottagit mycket ros, men också listats som en av de mest utmanande böckerna av American Library Association på grund av sitt explicita innehåll.
 
Filmatisering: Romanen har omvandlats till en musikal och ska regisseras av Blitz Bazawule med musikern H.E.R i en av rollerna.
 
 

3. Killers of The Flower Moon - om rikemansmord och FBIs födelse

 
Eller “Killers of the Flower Moon: The Osage Murders and the Birth of the FBI”, som originaltiteln lyder, är en faktabok av journalisten David Grann. Boken undersöker en rad mord som skedde under 1920-talet i välbärgade Osage County. Den följer nystartade FBI:s undersökning av morden samt rättegången av personen bakom händelserna. The New York Times skrev att boken ”will sear your soul.”
 
Filmatisering: Martin Scorsese står för regi och i rollerna ser vi en rad stjärnor däribland Leonardo DiCaprio, Robert De Niro, Lily Gladstone och Brendan Fraser.
 

4. American Prometheus: The Triumph and Tradegy of J.Robert Oppenheimer - om uppfinnandet av massförstörelsevapen

 
Detta är en biografi om atombombens fader – vetenskapsmannen J.Robert Oppenheimer. Det tog författarna Martin J.Sherwin och Kai Bird tjugofem år att färdigställa verket som publicerades 2005. Titeln refererar till legenden om Prometheus och boken handlar om vetenskapsmannens medverkan i Manhattanprojektet och det som slutligen skulle resultera i skapandet av atombomben. En mycket kritisk vändpunkt i historien.
 
Filmatisering: Filmens titel är förkortad till ”Oppenheimer” och kommer regisseras av Christopher Nolan. I huvudrollen syns bland annat Cillian Murphy.
 
 

5. Dune Part Two – episk science-fiction-klassiker

 
Som titeln antyder kommer vi 2023 äntligen få se fortsättningen på Denis Villeneuves filmatisering av ”Dune”. Denna gång följer vi Paul Atreides jakt på hämnd efter dem som konspirerade mot hans familj samtidigt som han försöker undvika den fruktansvärda framtid som bara han har sett. En episk berättelse om politik, religion, teknik och ekologi av Frank Herbert från 1965.
 
Filmatisering: Utöver originalensemblen får vi också möta Christopher Walken, Florence Pugh och Léa Seydoux m.fl.
 

6. Women Talking - sann historia om kvinnors upprättelse

 
En roman av Miriam Toews som löst bygger på författarinnas egna upplevelser av vistelsen i Manitoba Colony i Bolivien - ett ultrakonservativt mennonitsamfund. Berättelsen följer åtta kvinnor som bestämmer en hemlig träff för att diskutera övergreppen de utsatts för. Detta efter insikten om att våldtäkterna inte begåtts utav demoner, utan av männen i deras samfund. Under två dygn pratar de om huruvida de ska stanna kvar och slåss, låtsas som ingenting eller lämna samfundet för gott.
 
Filmatisering: Drama i regi av Sarah Polley med Rooney Mara, Claire Foy och Frances McDormand i huvudrollerna. Filmen tog hem Oscarn för bästa manus efter förlaga i år.
 
 
För den unga-vuxna läsaren:
 

7. Red, White and Royal Blue - rojalistisk tonårsromantik

 
En roman av Casey McQuiston om presidentens son och dennes relation till den brittiska prinsen, Prins Henry. Efter en incident under ett bröllop tvingas sonen låtsas vara kompis med prinsen. En vänskap uppstår, som med tiden växer till något mer. Efterhand som relationen fördjupas måste de förhålla sig till omvärldens blickar och undvika att äventyra mammans omval. Har jämförts med svenska teve-serien ”Young Royals”.
 
Filmatisering: Taylor Zakhar Perez och Nicholas Galitzine spelar huvudrollerna med Uma Thurman som USA:s första kvinnliga president.
 

8. The Ballad of Songbirds and Snakes - tonårsdrama i deppig dystopi

 
En spin-off och prequel till Susanne Collins storslagna “Hunger Games”-trilogi. Utspelar sig 64 år innan originalberättelsen och följer president Snows unga år. Som högpresterande elev på Capitols mest prestigefyllda skola blir han utvald som mentor åt Distrikt 12:s kvinnliga representant Lucy Gary Baird. En bok om vänskap, svek, förtryck och en djupare inblick i Capitols blodiga historia.
 
Filmatisering: I regi av Francis Lawrence, som stod bakom originaltrilogin, med Tom Blyth och Rachel Zegler i huvudrollerna.
 
 
För den 12-15-årige läsaren:
 

9. Are You There God? It’s me, Margaret – ångestfylld men vacker berättelse om puberteten

 
Boken publicerades 1970 och var redan då populär för sin beskrivning av den ångest som en tolvårig flicka tvingas utstå i form av växande bröst, menstruation och pojkar. Protagonisten Margret växer upp i ett hem med föräldrar från olika religioner och bildar därför en högst egensinnig relation till Gud. Berättelsen är inspirerad av författaren Judy Blumes uppväxt.
 
Filmatisering: I regi av Kelly Fremon Craig med Rachel McAdams som Margrets mamma och Margret själv spelas av Abby Rider Fortson.
 
 
För den yngste läsaren:
 

10. Harald och den lila kritan - påhittigt om fantasins förmåga

 
En barnbok om fyraåriga Harold som med hjälp av en lila krita skapar egna världar. Han vill gå ut på en promenad, men finner ingen stig - då ritar han en. Han vill se månen, men den syns inte till, då ritar han en. En klassiker från 1955 med enkla illustrationer som snart blir live-actionfilm.
 
Filmatisering: "Harold and the Little Crayon" regisseras av "Ice Age"-skaparen Carlos Saldanha med bland annat Zachary Levi.
| 23 april 2023 12:01 |