Film

Skribent

MovieZine

20 februari 2015 | 14:00

Bloggpanelen utser det bästa Oscarstalet

Veckans panel diskuterar om Oscarsgalan, "Cirkeln" och heta trailersläpp.
Natten mellan söndag och måndag är det Oscarsgala och idag ska vi bland annat ta reda på exakt hur pepp Bloggpanelen är på den. Dagens panel består av Jimmy från Absurd Cinema, Surskägget från film4fucksake och Fiffi från Fiffis filmtajm. Förutom galornas galor dryftas tankar om ”Cirkeln” och trailern till Guillermo del Toros “Crimson Peak”.

Vi börjar bakifrån idag, vi börjar med “Crimson Peak”. Guillermo del Toro är tillbaka i det läskiga igen, i sagans värld, efter en paus bland robotar i “Pacific Rim”, TV-serien “The Strain” och manusskrivandet till de tre Hobbitfilmerna. Vad tycker du om trailern?

JIMMY: Guillermo Del Toro har aldrig övertygat mig med någon genomgående briljans även om ”Pans Labyrint” hade en rad underbart drömska inslag. Den filmen hade dock realistiskt grundade effekter vilket kommande ”Crimson Peak” inte ser ut att ha i samma mån. Jag får repulsioner i mina tarmar av trailerns CGI-fest och nerven den leder in mig i tack vare suveräna skådisval och musik knäcks snabbt och brutalt som ett ruttet ben när datorgrafiken tar över. Del Toro sade förut att hans drömadaption av Lovecraft-romanen ”At the Mountains of Madness” stoppades av studiobolaget eftersom den saknade en kärlekshistoria och happy ending. Jag anar att han tillfredställt studion desto mer med denna film och det gör mig inte mindre skeptisk.

SURSKÄGGET: Del Toro kan vara världshistoriens kanske sämsta, och samtidigt mest överskattade, regissör (och då räknar jag med Uwe Boll i den ekvationen) som totalförstörde “Hellboy”, skymfade mig, MIG, med sömnpillret “Pacific Rim”, bjöd på prettotrista “Pan’s Labyrint” och gav alla i världen anemi med “Blade 2”. Alla hyllar honom jämnt för sin “fantastiskt visuella stil” när han i själva verket är en fattigmans Tim Burton. Trailern är så ospännande så jag somnade tre gånger på mindre än 2 minuter. Det är “Howard’s End”/”Jane Austen” möter Spöket Casper med lite snöflingor inomhus för då blir det tydligen “visuellt fantastiskt”. Och är det nån mer än jag som undrar varför Gollums röst är med i slutet av trailern? Ska vi få en “Howard’s End” möter “Bilbo IV”? Sluta nu del Toro! SLUUUUUUTA!!!!!!

FIFFI: Jag vill bara börja gråta. Jag tror jag ska göra det. *pausar skrivandet, ser om trailern, torkar tårarna och snyter mig* Trailern är SÅ himla bra. Tom Hiddleston, alltså blicken, jag dör. Och Jessica Chastain! Världsklass! Och det är mörkt, maffigt och mysigt igen precis som i “Pans labyrint” fast...euhm... mysigt kanske är att ta i, det är mer….otäckt bara. Kan det inte bli oktober snart?
 
I onsdags hade ”Cirkeln” premiär och det känns som det är cirkelfeber överallt just nu. Har du hunnit se filmen, har du läst boken, är du också febrig?

JIMMY: Jag har ingen direkt relation till romanen ”Cirkeln”, förutom att miljön den utspelas i påminner om dalaskogstrakterna jag växt upp i och granskog är generellt det bästa som finns i film. Jag tycker det är mycket spännande och uppfriskande att få se en så pass fantasifull och äventyrsosande rulle utspelandes i svensk miljö, så jag hoppas att den visar hjärta och hjälper till att bredda den svenska filmrepertoaren. Ju mer alternativa satsningar - särskilt skildrade ute i landet (och skogen), desto bättre!

SURSKÄGGET: Gillar ju mina high schoolfilmer oavsett vilken annan genre de snubblar in i. Läst trilogin, vilken jag gillar, och tror filmen kommer bli toppen efter att ha sett trailern. Bäst av allt är att Vrångmannen (min “kära” kollega på bloggen) hade en liten statistroll i filmen som blev bortklippt! HAHAHAHAHAHA!

FIFFI: Jag har läst boken och jag tyckte om den. Vad gäller filmen så tror jag att jag lyckats hålla mina förväntningar på en rimligt låg nivå, att bli sådär supperpepp på filmer som jag kan bli ibland är inte rättvist, inte mot filmen (ja, typ, se svaret på förra frågan). Så nu ska jag hålla mig lugn och fin tills imorgon då det äntliiiiigen är dags att se den.

På söndag är det som sagt Oscarsgalan och i år det är Neil Patrick Harris som ska leda det glamorösa spektaklet. Sitter du bänkad framför galan hela natten, har du några personliga favoriter bland de nominerade och har du något exempel på det perfekta Oscarstalet?

JIMMY: Jag kommer vara bänkad och mer hyper under oscarsnatten än vad jag är på hela övriga året sammanlagt, då det brukar vara min naturliga reaktion av all denna multitasking i form av frenetiskt galatittande, livechattande, snaskätande, läskdrickande och frustrationspendlande. I år är det knappt någon film alls jag hejar på då det mesta är förbisett av den mossiga akademin. Whiplash var ju psyktortyr i positiv bemärkelse men varken den, Boyhood, The Grand Budapest Hotel eller övriga sedda har fått mig särskilt exhalterad tyvärr. Birdman är förra årets mest överskattade film, men förmodligen tar den väl hem dom tyngsta priserna. Att akademin inte nominerade Jake Gyllenhaal för “Nightcrawler” eller Xavier Dolans pistolskott ”Mommy” är tragiskt.

Bästa Oscarstalet kan jag inte säga på rak arm, men jag älskar ”utanför boxen”-galenskap och Roberto Benignis klassiska tal är väl kanske galnast av alla. Michael Moores “Shame on you Mr. Bush” är också suveränt - den sortens tal varje oscarsgala behöver för att väga upp för alla tillgjorda leenden. Annars är jag väldigt imponerad av Matthew McConaugheys tal från förra året, då han lyckades säga mer bra saker på några få minuter än vad dom flesta gjort sammanlagt. Mottot att alltid se sig själv om 10 år som den hjälte att sträva efter är betydligt sundare än att tacka exempelvis Gud – vilket han dock också hinner med dess för innan.

SURSKÄGGET: Oscarsgalan är numera så tillrättalagd, politiskt korrekt och “svenssonig” att man lika gärna kan glo på Let’s Dance (men aldrig Guldbaggegalan, gud nej, vilket skräp!) om man bara vill döda ett par timmar och ett par hundra hjärnceller. NPH är visserligen komiskt guld och kommer säkert göra ett fantastiskt sång-å-dansnummer men det ser jag på Youtube tre dagar senare för jag sitter inte uppe mitt i natten för att se nån dansa såvida de inte gräver upp Fred Astaires lik och får honom att göra en rumba! Finns det nån rättvisa i världen tar “Birdman” hem allt den är nominerad i för den är utan tvekan förra årets bästa film. “Boyhood” t ex var ju så tråkig så jag höll på att svimma. Bästa Kvinnliga går till Julianne Moore (och det säger jag utan att ha sett filmen) om hon bara inte gick full retard i den, men det verkar inte så. Bästa Manliga går till Bradley Cooper för han har det där vinnande leendet som alla älskar även fast Keaton spöar honom som Batman...förlåt...Birdman. Bästa tal ever är ju när Marlon Brando skickar upp indianskan Sacheen Littlefeather som avböjer statyetten på grund av att indianer behandlas illa varpå halva publiken jublar och andra halvan buar. Mer sånt. Och den som inte älskar Cuba Gooding Jr när han tappar alla koncept och vrålskriker älskar förmodligen inte livet.

FIFFI: Självklart gör jag det, det är ju julafton! Dessutom livebloggar jag hela natten och håller mig vaken med hjälp av Remikakor och superengagerade cyberkompisar som chattar med mig. Den bästa natten på hela året, helt klart.

Vad gäller Oscarsfavoriter så känner jag mig tämligen loj i år. Jag tycker som vanligt att det är lite för mycket fokus på biografifilmer men just i år tycker jag kategorin Bästa manliga huvudroll är mest ute och cyklar. Jag hade fyra favoriter som jag var rätt säker på skulle få en nominering men alla fyra glömdes bort, blev undanskuffade av “verkliga” rollfigurer. Men i min värld är Jake Gyllenhaal (“Nightcrawler”), Matthew McConaughey (“Interstellar,”),  Robert Downey Jr  (“The Judge”) och Brendan Gleeson(“ Calvary“) vinnare vad gäller 2014-års bästa skådespelarprestationer. Jag kanske ska ordna en liten minigala till deras ära i någon av reklampauserna?  

Det perfekta Oscarstalet? Det är 1977. Oscar för Bästa film. Två tradiga producenter i fluga tackar och pratar och sen kommer han fram, han som stått där lite bakom, glad och tyst med frack och rosa uppknäppt skjorta och säger EN mening som säger precis allt. “And to all the Rockys in the world - I love you!”


 Kommer du titta på Oscarsgalan? Om ja, skriv gärna en kommentar. Om nej, skriv gärna en kommentar om varför.
| 20 februari 2015 14:00 |