Film

Skribent

Alexander Kardelo

15 september 2023 | 16:30

Blir det en fjärde film om Hercule Poirot?

Filmernas producent hoppas på fler filmer med Kenneth Branagh som belgisk snok. Och "Dolken från Tunis" kan stå på tur...
Agatha Christie-fans har väl inte missat att detektivromanernas drottning har födelsedag just idag, den 15 september. Dagen till ära släpps också den senaste filmatiseringen på bio: "Mord i Venedig" i regi av Kenneth Beranagh. Som i de två senaste filmerna tar han på sig huvudrollen, och mustaschen, för att bli whodunnit-geniet Hercule Poirot.
 
I den nya filmen möter Poirot ett möjligen övernaturligt fall i ett möjligen hemsökt hus i Venedig. Efter en seans hittas en kvinna död och de misstänkta radas upp. Stora namn som Michelle Yeoh, Jamie Dornan och Tina Fey finns med i rollistan.
 
Men filmen måste bli en biosuccé om det ska bli några fler i samma serie. "Mordet på Orientexpressen" (2017) spelade in 350 miljoner dollar på bio. Uppföljaren "Döden på Nilen" (2022) drog knappt in 140 miljoner. Med en budget på 90 miljoner dollar (högre än väntat på grund av pandemin) blev den sistnämnda en ekonomisk flopp.
 
 
Skulle publiken lockas av "Mord i Venedig" så finns det lyckligtvis fler Agatha Christie-historier att adaptera. Hela 33 romaner och över 50 noveller har skrivits om mästerdetektiv Poirot - nästan lika populär som Sherlock Holmes. Total Film har pratat med producenten James Prichard som ger lovande ledtrådar:
 
- Om Ken (Branagh) vill göra fler, och Michael (Green) vill skriva mer, så gör vi givetvis en till. Det finns mycket material kvar att hämta från, så vi kommer inte få slut på inspiration.
 
Men vilken bok haffar man härnäst? Screenrant spekulerar i att den hyllade "Dolken från Tunis" ("The Murder of Roger Ackroyd") ligger bra till. Dels har den vid ett tillfälle korats till tidernas bästa kriminalhistoria, dels har den aldrig blivit film. Jo, en gång 1931 - och den är försvunnen idag. Håll tummarna för att vi får återse Poirot när han tar sig an ett av Christies mest välkända fall.
 
Vilka av Agatha Christies romaner eller noveller skulle ni vilja se bli film härnäst? Kommentera nedan.
 
| 15 september 2023 16:30 |