Film

Skribent

Alexander Dunerfors Kardelo

1 maj 2015 | 14:00

Bli nostalgisk med ny ”Jurassic World”-featurette

Spielberg med flera minns tillbaka på 90-talets stora blockbuster.
Minns du när du såg ”Jurassic Park” för första gången?

Själv var jag 10 år, snart 11. Jag hade varit på bio bara ett fåtal gånger i mitt liv. Men hajpen kring ”den nya dinosauriefilmen” gick inte att undvika. Hösten 1993 var det filmen som alla skulle se. Den hade troligen hunnit gå i några veckor när jag och en vän såg till att komma iväg och förtrollas av Steven Spielbergs magi. (Det blev förresten en dubbel-bio den dagen, med ”Den siste actionhjälten”. Arnold var vid den tiden en stor idol…)

Varje generation har den där stora feta biofilmen som får dem att upptäcka kärleken till film, för mig och många andra blev det just ”Jurassic Park”. Filmen som blandar äventyr med spänning, tar oss in till en helt ny värld och vidgar gränserna för vad som är tekniskt möjligt att visa på en bioduk. Men än idag är jag chockad över att så många effekter är praktiska, och inte har trollats fram i en dator. 

Kommer sommarens ”Jurassic World” att väcka nostalgiska minnen till liv? Eller slå nya unga biobesökare med häpnad? 22 år senare har vi kanske blivit svårare att imponera på. Men om den bara har en gnutta av samma filmmagi som då, lär det bli en somrig popcornrulle med något extra.

I en ny featurette berättar regissören Colin Trevorrow och skådespelarna med Chris Pratt och Bryce Dallas Howard i spetsen om sina minnen från när de såg ”Jurassic Park” för första gången. Kolla in nedan:


Hur minns du ”Jurassic Park”? Dela med dig i kommentarerna nedan!