Film

Skribent

Carl Adam Anderberg

7 oktober 2017 | 21:00

Fantastiska "Blade Runner 2049" är en stor ekonomisk flopp

Trots kritikernas och publikens hyllningar har Denis Villeneuves uppföljare inte lyckats locka massorna till biograferna.
Den ack så viktiga inhemska amerikanska biomarknaden har inte varit nådig mot "Blade Runner 2049", och detta trots finfina recensioner. Filmen spås dra in blott 32 miljoner dollar under sin öppningshelg, vilket är att jämföra med "Alien: Covenant", som drog in 36 miljoner dollar i våras.
 
Problemet med att "bara" dra in 32 miljoner dollar (12,7 miljoner dollar under gårdagen) under öppningshelgen ligger i att projektet kostade hela 155 miljoner dollar att färdigställa. Om inte de internationella marknaderna innebär ett uppsving lär Sony och Alcon Entertainment (som är med och producerar filmen) alltså sitta på en flopp ekonomiskt sett.
 
Vad detta innebär för framtiden för "Blade Runner"-universumet i synnerhet och smarta, snygga och spännande blockbusters i allmänhet återstår att se. Om vi för en kort stund ska spekulera i varför biopubliken inte verkar vilja flockas kring Harrison Ford och Ryan Gosling kanske åtminstone en liten del går att härleda till marknadsföringen. Kan handlingen ha framstått som alltför diffus för den genomsnittlige filmtittaren? Kan folk ha känt att de varit tvungna att ha sett föregångaren innan de ser uppföljaren?
 
Spontant känns det här beskedet (som bland andra Forbes rapporterar om) väldigt tråkigt, och vi kan bara hoppas att det inte får allt för djupgående konsekvenser för Hollywoods vilja att producera filmer som "Blade Runner 2049". Sedan kan man kanske ha åsikter om att filmen inte riktigt hade behövt kosta så mycket som den faktiskt kostade, men det är en annan fråga.
 

Läs vår recension här, där vi kallar filmen "en visuell triumf värd 35 års väntan".

 
Har du sett "Blade Runner 2049" än? Var salongen full eller bara halvtom?
| 7 oktober 2017 21:00 |