Serie

Skribent

Katarina Emgård

11 juni 2023 | 12:00

Vi listar "Black Mirrors" 10 bästa avsnitt!

Snart dags för sjätte säsongen av ”Black Mirror”. En serie som bemästrar satirens konst och skärskådar med sylvass blick vår högteknologiska vardag. Vi har listat de tio bästa avsnitten så långt.
I en samtid där journalistik redan utförs av AI, där vi kan 3D-printa fredagstacosen och manipulera våra gener tycks science-fiction-genren socialrealistisk snarare än framtida. Likväl lyckas ”Black Mirror” med att uppvisa nya perspektiv på maskinens påverkan i människans liv, både fysiskt, mentalt, känslomässigt och praktiskt.
 
Liksom de science-fiction-författare, vars dystopier diskuteras som häpnadsväckande exakta, kan Charlie Brooker sälla sig till skaran av dem som skakat om idén om vår fria värld. Förväntningarna är höga inför kommande säsong (premiär på torsdag!), och för att komma i rätt apokalyptiska stämning är dessa tio avsnitt värda att se om.
 

10. Arkangel - säsong 4 avsnitt 2

 
 
Avsnittet regisserades av Jodie Foster och drar många paralleller till redan existerande teknologi som smartklockor för barn. Singelmamman Marie väljer att installera ett övervakningsimplantat vid namn Arkangel i sin treåriga dotter Sara. Detta efter att hon en kväll försvunnit ett par timmar efter att villrådigt följt efter en katt. Dilemmat är att Arkangel även kan användas för att skydda Sara från besvärliga intryck som våldsamma bilder eller blod, och att mamma Marie fortsätter använda sig av systemet även när hon kommer upp i ålder. Avsnittet mottog blandad kritik, men visar ändå på ett högaktuellt ämne.
 

9. Nosedive – säsong 3 avsnitt 1

 
 
Ett avsnitt som knappt tycks framtida längre, med exempelvis Kinas sociala kreditsystem i åtanke, men lika skrämmande aktuellt. Lacie, Bryce Dallas Howard, lever i ett samhälle där människor graderar varandras sociala interaktioner – i ett ekonomiskt system baserat på social status. Hon önskar höja sitt betyg från 4,8 för att ha råd att köpa en lyxlägenhet, men allt som kan gå fel, går fel och Lacie får snart uppleva hur det är att bli avvisad och befinna sig på samhällets botten. En skarp och träffsäker kritik mot ett ekonomiskt system baserat på fejkad godhet. I regi av Joe Wright.
 

8. USS Callister – säsong 4 avsnitt 1

 
 
Både en homage till och parodi på “Star Trek” med liknande scenografi och kostym. Ett av seriens mest färgglada och fantasifulla avsnitt. Ombord på rymdskeppet USS Callister firar kapten Robert Daly, Jesse Plemons, ett lyckat förgörande av fiendernas skepp. Den verklige Daly jobbar på ett företag som utvecklats spelet Infinity där spelarna befinner sig på just ett rymdskepp. Kollegorna på jobbet är inte snälla mot honom, något han snart hämnas på – i den virtuella verkligheten.
 

7. Shut up and Dance – säsong 3 avsnitt 3

 
 
Visar varför du ska tejpa över kameran på din laptop, åtminstone om du har något att dölja. Tonårskillen Kellys dator blir infekterad med någon form för skadlig programvara. För att rädda den laddar han ner ett antivirusprogram som i stället låter hackers spela in honom när han onanerar. En video som de sedan hotar med att sprida om han inte gör som dem säger. Jakt på att slippa undan sitt dåliga samvete ställer honom i stället inför den spegelbild han önskat undvika.
 

6. Hated in the Nation – säsong 3 avsnitt 6

 
 
Med en flört åt ”Arkiv X” är detta avsnitt en klassisk detektivberättelse som följer två poliser i deras arbete. Detektiverna Karin och Nick ska tillsammans med sin praktikant utreda mordet på en högerextrem journalist. Utredningen leder dem till en grundskolelärare som mordhotat journalisten, men också till en mycket dödlig hashtag. Startad av spambotar med intentionen att ta livet av den person med högst antal hashtag till sitt namn. Liksom i ”Arkiv X” är bin ett återkommande tema.
 

5. The Entire History of You – säsong 1 episod 3

 
 
Innehåller en av tv-serievärldens deppigaste sexscener, regisserad av sitcomförfattaren Jesse Armstrong. Liam och hans fru Ffion är på middag med några av hennes vänner. Han blir tidigt varse att kemin mellan frun och en kille vid namn Jonas. Berättelsen utspelar sig i en nära framtid där alla ens minnen spelas in och samlas i ett frö-implantat bakom örat. En funktion som Liam utnyttjar för att ta reda på sanningen om Ffion och Jonas historia, men också för att hetta till sexet genom att ligga till sexminnen från förälskelsefasen.
 

4. Black Museum – säsong 4 avsnitt 6

 
 
Ett mörkt avsnitt som bjuder på mer klassisk skräck. I en avlägsen bensinstation ligger ”Black Museum” som visar upp föremål som förekommit i olika kriminalfall. Där finns en mjukisapa med en exfrus medvetande och ett hologram av Clyton som blivit dömd för mord. Något Nisch (Letitia Wright), en besökare på museet hävdar inte är klarlagt då det fanns motstridiga bevis. Nisch som också har sin agenda för att besöket och dess värd.
 

3. San Junipero – säsong 3 avsnitt 4

 
 
Härlig retro sci-fi. 1987 träffa blyga Yorkie partytjejen Kelly på en nattklubb i San Junipero. Några veckor senare möts de igen och har sex i Kellys strandhus. Men efter den kvällen hittar inte Yorkie Kelly igen. Hon besöker flera olika klubbar och hoppar mellan olika årtal, men Kelly verkar försvunnen. Det visar sig att varken platsen eller tjejerna dock är vilka de utgör sig för att vara. Detta är definitivt ett av seriens mest romantiska avsnitt och en skön kontrast till de annars relativt nattsvarta framtidsskildringarna.
 

2. Hang the DJ – säsong 4 avsnitt 4

 
 
Efter en ny omgång Tinder kan ”Coach” nästan upplevas befriande. ”Coach” är ett dejtingprogram som parar ihop dig med olika människor under en exakt tidsperiod för att kunna analysera ditt beteende i relationer. När du gått igenom tillräckligt många prövoperioder blir du tilldelad en livslång partner med en framgångsratio på nästan 100%. Frank och Amy matchar för första gången bara under tolv timmar, men de vet att det finns något mer där. Någonting som kanske ingen maskin kan beräkna.
 

1. White Christmas – julspecial

 
 
Joe och Matt (Jon Hamm) bor i en stuga tillsammans sedan flera år tillbaka men har tidigare inte pratat särskilt mycket med varandra. Matt öppnar upp med att berätta om hur han tidigare var ledare för en grupp män som använde ett speciellt implantat för att förföra kvinnor. Joe delger sin historia om hur han blev blockad av sin exfru efter en våldsam diskussion. En blockering som innebar att han bara kunde se henne som en grå siluett. Avsnittet utforskar två opålitliga berättare, artificiell intelligens och cyberstalking.
 
Där finns lite att se om innan "Black Mirror" återvänder med den sjätte säsongen 15 juni på Netflix. Vilka "Black Mirror"-avsnitt är era favoriter?
| 11 juni 2023 12:00 |