Skribent

Andreas Samuelson

19 september 2011 | 13:01

Birollsveteranen Frances Bay död

Den kanadensiska skådespelerskan avled vid 92 års ålder efter en karriär med över 150 olika roller.

Bay föddes som Frances Goffman i Mannville i Alberta den 23 januari 1919. Hon började som skådespelerska redan innan andra världskriget under vilket hon var programledare för radioshowen "Everybody's Program". Hon gifte sig och flyttade till Sydafrika där hon studerade med kända skådespelerskan och dramapedagogen Uta Hagen.

Hon filmdebuterade först vid 60 års ålder i komedin "Tjejen som visste för mycket" och har sedan dess blivit något av en expert på att spela rara, äldre damer och farmödrar på både film och TV. Hon snappades upp av David Lynch som använde henne i "Blue Velvet" som Kyle MacLachlans faster, "Wild at Heart" som bordellmamma och kultserien "Twin Peaks" som den mystiska Mrs. Tremond.

Sin TV-debut gjorde hon som Fonzies farmor i TV-serien "Gänget & jag" och medverkade i finalavsnittet i både den, "Who's the Boss" och "Seinfeld". Hon har även medverkat i bl.a. John Carpenters skräckfilm "I skräckens skugga" som en mordisk bibliotikarie, "The Pit and the Pendulum" som en medeltida häxa, "Happy Gilmore" som Adam Sandlers snälla mormor, TV-serien "Förhäxad" som en äldre Alyssa Milano, "Grey's Anatomy" som en patient som vägrar dö, och i musikvideon till Jimmy Fallons humorsång "Idiot Boyfriend".

Hon vann en Gemini Award för TV-serien "Road to Avonlea" 1997 och valdes in i Kanadas Walk of Fame 2008. Hon har även spelat teater under flera år där hon både nominerats och belönats med priser. 2002 var hon med i en bilolycka som resulterade i att hon var tvungen att amputera bort en del av benet. Hennes sista film var boxningsdramat "Bare Knuckles" och sista rollen som faster Ginny i TV-serien "The Middle".

Bay fick aldrig någon huvudroll i någon storfilm men kommer alltid bli ihågkommen för de filmer hon förgyllde med sin vänliga och sympatiska uppenbarelse som farmor, mormor, vänlig granne eller rar tant. Hon avled i torsdags efter att ha drabbats av lunginflammation.

| 19 september 2011 13:01 |