Film

Skribent

Alexander Svensson

29 december 2023 | 17:00

Biopremiär: John Cleese firar nyår i en av årets mest sågade filmer

Bara två dagar innan 2023 tar slut rullar John Cleese och Roman Polanski ut vad som mycket väl kan vara årets sämsta film.
90-årige Roman Polanski har gjort en ny film! Det rör sig om “The Palace”, en svart komedi med Mickey Rourke och John Cleese i huvudrollerna. Det hela utspelar sig på en nyårsfest 1999 på Gstaad Palace, där en drös rika knasbollar samlats för att ringa in det nya milleniet. På pappret låter det som något som kanske kan bli roligt, men i praktiken verkar resultatet ha blivit uselt. Vi snackar om en av årets mest och hårdast sågade filmer.
 
Här på MovieZine har vår recensent Anna Hedlin gett filmen 1/5 och skriver bland annat:
 
84-årige John Cleese gör en av huvudrollerna i "The Palace".
 
“Den påklistrade fejkkänslan på hotellet gör att jag längtar efter The Overlook Hotel i “The Shining”, vars hemsökta korridorer känns betydligt trevligare än den smaklösa plåga jag utstår just nu. Hotellets gäster räknar alla ned till nyåret, och jag räknar med dem i hopp om att även det lidande som är den här filmen snart ska ta slut.”
 
Även internationellt sågas filmen. I nuläget har den 0% på Rotten Tomatoes, vilket implicerar att det är enklare att hitta någon som tror på tomten än som tycker om "The Palace". Brittiska Times ger filmen 0/5 i betyg och anser att det kan röra sig om en av årtiondets sämsta filmer:
 
“Ett ögonbrännande illdåd som genast är ett av årets, möjligen årtiondets, mest oerhörda filmmisslyckanden.”
 
The Guardian delar ut betyget 1/5 och är inne på att det kan behövas alkohol för att klara av hela filmen:
 
Festen i "The Palace" är tydligen något du helst vill missa.
 
“Du kan behöva en stark drink för att ta dig igenom hela Roman Polanskis nya film; du kan upptäcka att du behöver flera stycken - vad som än dämpar smärtan.”
 
Roman Polanski, som även ligger bakom filmer som “The Pianist” och “Chinatown” verkar med andra ord ha gjort en ordentlig tabbe med “The Palace”. Om du vill bilda dig en egen uppfattning angående vilken vidd av filmisk katastrof det handlar om så går “The Palace” att se på svenska biografer från och med idag, den 29 december.
| 29 december 2023 17:00 |