Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

15 mars 2024 | 16:00

Biopremiär för zombiefilmen vi väntat på i 19 år

En av den svenska skräckförfattaren John Avjide Lindqvists mest populära böcker har blivit film, och idag når äntligen "Hanteringen av odöda" biograferna.
"Hanteringen av odöda" är skräckförfattaren John Ajvide Lindqvists andra roman och den av sina egna böcker han gillar minst. Han vet inte ens om han tycker den är bra, enligt bokens efterord. Men han fick en andra chans och skrev manuset till den här filmatiseringen tillsammans med regissören Thea Hvistendahl
 
Här är handlingen till flyttad från Sverige till Oslo, och framför kameran syns bland andra "Världens värsta människa"-stjärnan Renate Reinsve och svenska Bahar Pars från bland annat ”En man som heter Ove".
 
Filmen följer tre familjers upplevelse av det obegripliga, och utspelas under tre intensiva varma sommardagar i Oslo. Ett märkligt elektriskt fält uppstår och stadens invånare drabbas av kollektiva migränanfall; TV-apparater, glödlampor och elektronik går sönder, och plötsligt är allt över. Eller nästan allt: Händelsen har nämligen återupplivat nyligen avlidna.
 
Lindqvist kanske inte är förtjust i sin egen roman, men chansen att få arbeta om historien i filmformatet verkar ha gått hem. De första rececensionerna från filmfestivalen i Sundance pratade om originalitet, själ och hjärta, och att den visar hur skrämmande sorg kan vara.
 
I sin recension för MovieZine gav Annika Andersson "Hanteringen av odöda" en fyra och beskriver den som en "mörk och melankolisk kontemplation av hur det skulle vara att få träffa sina nära och kära igen när de återuppstår från de döda".
 
Men det betyder inte att det bara är filosofi, filmen är småkuslig mest hela tiden:
 
"Krypande obehag när kameran sakta zoomar in, ofta mot svagt upplysta rum som skymtar på avstånd medan vi och kameran befinner oss på andra sidan dörröppningen. Eller i trappen, underifrån, där det är vi som med kameran lurar i mörket."
 
Du kan se "Hanteringen av odöda" på biografer runt om i landet från och med idag.
 
 

Läs också: Första recensionerna av "Hanteringen av odöda" är här: "Visar hur skrämmande sorg kan vara"

 
| 15 mars 2024 16:00 |