sundance

Skribent

Fredrik Adolvsson

21 januari 2024 | 19:00

Första recensionerna av "Hanteringen av odöda" är här: "Visar hur skrämmande sorg kan vara"

Den norska filmatiseringen av John Ajvide Lindqvists andra roman har haft premiär på Sundance och de första  recensionerna pekar på att vi har en vinnare.
Årets upplaga av Sundance Film Festival är i full gång, och norska "Hanteringen av odöda" hade sin världspremiär där.
 
"Hanteringen av odöda" är naturligtvis baserad på romanen med samma namn av John Ajvide Lindqvist, som också skrivit filmens manus tillsammans med spelfilmsdebuterande regissören Thea Hvistendahl. Framför kameran ser vi bland andra Renate Reinsve och Anders Danielsen Lie, från "Världens värsta människa, och Guldbaggenominerade Bahar Pars i historien om tre familjer i Osla som drabbats av tragiska förluster, och vad som händer den varma sommardag när de döda börjar vakna till liv igen.
 
Bara ett fåtal recensioner har än så länge hittat ut på nätet, men de som har ger ett överväldigande positivt intryck. De pekar på en originell zombiefilm med både själ och hjärta, som lägger ner tid på att få fram känslan av hur skrämmande sorg kan vara, och som bärs upp av flera starka skådespelare.
 
Här är kan du läsa utdrag från några lovande recensioner: 
 
David Rooney på The Hollywood Reporter: "Filmens stillhet och den sparsamma dialogen gör de måttligt använda inslagen av överraskande våld effektiva. Peter Raeburns musik är också återhållsam, och den dramatiska intensiteten byggs upp först i den omskakande slutakten."
 
Kate Sánchez på But Why Tho?: "En zombiefilm som sätter människan före spektaklet. Skräcken i filmen är sättet som sorg sliter dig i stycken, inte hur zombier gör det. Detta byggs upp genom handling, inte ord. Istället för att förlita sig på tung dialog använder filmen något mer visceralt och visar publiken hur varje karaktär reagerar på sin sorg."
 
Guy Lodge på Variety: "Thea Hvistendahls imponerande återhållsamma debutfilm må hålla sina genreavsikter i bakfickan ända till slutakten, men det känns aldrig som ett trick eller en kompromiss: Det är en levande död mardröm med hjärna och hjärta och, viktigast av allt, en själ."
 
"Hanteringen av odöda" får sin svenska premiär på Göteborg Film Festival den 26 januari, och går sedan brett upp på biograferna den 15 mars.
 
 
 
| 21 januari 2024 19:00 |