lista

Skribent

Nader Ryan Pahlevani

21 januari 2024 | 12:00

10 filmer vi inte tänker missa på Göteborg Film Festival

En guide till både heta titlar och lovande pärlor i programmet.
Nytt år innebär ny omgång av Göteborg Film Festival och för den med koll kan det vara en walk in the park bland alla titlar och alternativ. För den som kanske inte har lika bra koll men gärna vill se något fängslande uppmärksammar vi upp ett gäng filmer från världens alla hörn, helt utan inbördes ordning. 
 

1. Hanteringen av odöda 

 
 
Författaren John Ajvide Lindqvists som också gav oss "Låt den rätte komma in" är återigen aktuell i filmvärlden med filmatiseringen av sin skräckroman. 15 år efter "Låt den rätte komma in" är det dags för publiken att återigen skrämmas och beröras; tre familjer med nyligen förlorade närstående tappar andan när de döda vaknar till liv efter att elnätet slagits ut. Anders Danielsen och Renate Reinsve som båda var med i "Världens värsta människa" medverkar i detta skräckdrama som lär både skrämmas och väcka otänkta tankar. Thea Hvistendahl regisserar. 
 
 

2. Bastarden 

 
Året är 1755. Ludvid Von Kahlen, en före detta soldat, återvänder till den jylländska heden med en uppgift: att kultivera den avvisande jorden i utbyte mot en adlig titel av kungen. Situationen försvåras ytterligare när den ovänliga markägaren gör allt i sin makt för att försvåra Kahlens jobb och driva bort honom. Mads Mikkelsen har huvudrollen i denna skandinaviska västernfilm där han återförenas med regissören Nikolaj Arcel 10 år efter deras första samarbete, "A Royal Affair". I rollerna syns också Amanda Collin, Gustav Lindh och Magnus Krepper
 
 

3. The Zone of Interest 

 
Regissören av "Birth" och "Under the Skin", Jonathan Glazer,  är tillbaka med sitt senaste verk som redan hunnit vinna Grand Prix i Cannes. Rudolf Höss (Christian Friedel) lever det härliga livet i sin stora villa tillsammans med litt livs kärlek; relationen frodas och vardagen puttrar på som vanligt. Han jobbar också som kommendant på det koncentrationsläger som ligger på andra sidan muren från deras villa och vi får följa hur deras vardag ser ut i kontrast med det som händer innanför murarna. Filmen är shortlistad till en Oscarsnominering för bästa internationella film. 
 
 

4. Tatami 

 
Zar Amir Ebrahimi medverkade 2022 i "Holy Spider", en film som lämnade åskådaren omskakad och uppriven. Nu är hon tillbaka som både med-regissör och skådespelerska i "Tatami" där vi följer judostjärnan Leila som representerar Iran. Den islamiska regimen beodrar henne att fejka en skada och avrunda turneringen, eller så klassas hon som förrädare mot regeringen. Dock visar detta sig bli svårare gjort än sagt för Leila när hon slits mellan att satsa på guldmedaljen eller att följa regimens order, speciellt när hennes egen och familjs säkerhet hotas. Regisserad av Guy Nattiv och Zar Amir Ebrahimi
 
 

5. Cobweb - I mästarens nät

 
Kim Jee-woon är tillbaka! Regissören har gett oss pärlor som "A Tale of Two Sisters" samt "I Saw the Devil" och regisserar nu Song Kang-ho ("Parasit", "The Host") i en av rollerna. Filmen utspelar sig i en diktatorstyrd Sydkorea på 70-talet där all filmproduktion är hårt reglerat, men det stoppar inte regissören Kim från att vilja göra sista sekunden ändringar. Självfallet ser censurkontoret rött och skickar ut en kontrollant men Kim kidnappar kontrollanten för att kunna slutföra sin vision. Det bjuds på meta-osande satir i denna noirthriller om en regissör som inte ger vika för landets diktator. 
 
 

6. Sira 

 
Följer Sira (Nafisatou Cisse), en kvinna tillhörande Fulanifolket som är på väg att gifta sig med en kristen man. När hon och hennes familj färdas genom öknen attackeras sällskapet av islamistiska extremister, något som slutar med att terroristledaren kidnappar henne för att senare dumpa henne i öknen. För Sira blir det en kamp för att överleva, men också hämnas terroristerna som inte bara skadat henne, utan också hennes familj och släkt. Filmen kammade hem Panorama Audience Award på Berlin International Film Festival och regisseras av Apolline Traoré
 
 

7. Vermin 

 
Sébastien Vaniceks långfilmdebut utspelar sig i ett nedgånget höghus ute i förorten där Kaleb (Théo Christine) och hans syster delar lägenhet. Kaleb är en så kallad "hustler" och drar in cash genom att sälja snygga sneakers, men har också ett visst intresse för exotiska insekter som han har fyllt sitt rum med. Saker och ting ställs på sin spets när en spindel han köpt från en kufisk juvelerare börjar självföröka sig hysteriskt. Varje spindel blir dessutom större och paniken sköljer över byggnaden - dock försvåras kampen för överlevnad när polisen visar sig inte tveka att offra byggnadens invånare för att stoppa krypen. 
 
 

8. When Evil Lurks 

 
Från regissören bakom "Terrified" (ja, den orimligt obehagliga skräckfilmen på Netflix) kommer den kritikerrosade "When Evil Lurks", ännu en skräckfilm för den hårdhudade signerad Demián Rugna. Två bröder hittar en halvdöd, uppblåst, slemmig och vanställd kropp i ett skjul på landsbygden. Kroppen ber om att få dö - den är nämligen besatt av en demon, och för att hindra demonen från att spridas tar bröderna kroppen till en avlägsen plats för att dumpa den. Vad som sker därefter är något för den vana skräckfilmsfantasten som inte är äckelmagad. Vinnare av bästa film på Sitges - Catalonian International Film Festival. 
 
 

9. Mother, Couch 

 
Ewan McGregor får lite extra kärlek på årets festival och kommer till Göteborg för att ta emot hederspriset Honorary Dragon Award. Han medverkar också i Niclas Larssons långfilm "Mother, Couch" som i sin tur är baserad på Jerker Virdborgs roman "Mamma i soffa". McGregor får sällskap av Ellen Burstyn, Rhys Ifans och Lara Flynn Boyle i ett psykologiskt drama som utspelar sig i en möbelaffär. Där möts tre syskon för att hjälpa sin mamma som barrikaderat sig i en soffa, något som får familjeproblem och hemligheter att komma upp till ytan.
 
 

10. Hypnosen 

 
Vera går till en hypnosterapeut för att sluta röka, men något hon inte hade räknat med är eventuella bieffekter. Hennes partner André märker snabbt att något är annorlunda när duon blir bjudna till en påkostad workshop för att presentera och promota sin hälsoapp. Sakta men säkert går det upp för André att bieffekten är att den en gång rätt introverta Vera förlorat all känsla för sociala interaktioner och vad det innebär, och att hoppet om ett finansiellt genombrott kan bli ett minne blott. Asta Kamma August (Bränn alla mina brev) och Herbert Nordrum (Världens värsta människa) medverkar i Ernst De Geers långfilmsdebut. 
 
Ska du gå på Göteborg Film Festival? Är det någon film från listan som du kommer se? Kommentera nedan. 
| 21 januari 2024 12:00 |