Film

Skribent

MovieZine

16 januari 2017 | 17:15

Biopopcorn fyller 30 år i Sverige!

Under hela 2017 firar SF Bio tre popcornfyllda decennier med poppa och ståt.
I år är det 30 år sedan popcornet gjorde entré på svenska biografer. Sedan starten 1987 har det vita guldets popularitet bara ökat. Idag äter svenska folket över 16 miljoner liter biopopcorn varje år! Med tanke på att vi gjorde 17,8 miljoner biobesök under år 2016, betyder det nästan en liter popcorn för varje biobesök.

För att fira jubiléet låter SF Bio hela år 2017 gå i popcornets tecken, med start den 19 januari – Internationella popcorndagen.


Biopopcorn, ett måste för många filmälskare.
 
När de poppade kornen klev in i biosalongerna 1987 så var det som snacks till succéer som ”Dirty Dancing”, ”Robocop” och ”Stockholmsnatt”. Under de tre decennier som passerat sedan dess har få filmer setts utan en popcornbägare i hand. Popcornrullar har blivit ett vedertaget begrepp och de fluffiga kornen en självklar del av biohistorien under 30 år.
 
Den klassiska, saltade varianten har funnits med från början och är fortfarande storfavorit. Men många nya smaker har dykt upp sedan dess. Idag hittar du allt från Cheddar till utmanande tungvrickare som Sour Apple och Raspberry Salmiak. 

Cheddar och originalvarianten görs på popcorntypen Butterfly som fått sitt namn efter sin spretiga, vingliknande form. De kanderade popcornen görs av typen Mushroom som är rundare och mer kompakt.


Obs! Kasta inte omkring dig popcorn på bio, det blir lätt dålig stämning då.

På internationella popcorndagen kommer SF Bio sälja popcorn för 15 kronor – samma pris som för 30 år sedan. SF Bio lanserar också nio jubileumsbägare med citat från ikoniska popcornrullar. Designen är en hyllning till den klassiska popcornbägaren med röda lodräta ränder. 

| 16 januari 2017 17:15 |