Film

Skribent

Patrik Linderholm

1 februari 2023 | 18:00

Bioguiden: 7 filmer att se fram emot i februari

Årets kortaste månad bjuder på en uppsjö av efterlängtade biopremiärer. Här är några av filmerna vi ser allra mest fram emot.
Från efterlängtade Oscarsdraman till senaste nytt i MCU och... kokainbjörnar? Ja, februari bjuder sannerligen på en spännande kavalkad av biopremiärer. Här sju av de hetaste titlarna att ta sig in i salongerna för.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

“The Fabelmans” (Premiär 3 februari)

 
På ålderns höst har Steven Spielberg återvänt till sina rötter och skildrar här sin egen uppväxt. Förutom hur han fastnade för filmskapandets magi – skildrat i en rad fenomenala sekvenser – så dyker han även ned i den brokiga familjedynamiken och framför allt förhållandet till sina föräldrar. Hela sju Oscarsnomineringar kammade Spielberg hem för detta kärleksbrev till filmens kraft.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

“Magic Mike’s Last Dance” (Premiär 10 februari)

 
Vem hade egentligen trott att Steven Soderberghs strippfilm från 2012, baserad på huvudrollsinnehavaren Channing Tatums egna livserfarenheter, skulle bli ett sånt kulturellt fenomen? Utöver uppföljaren från 2015 och en populär dansshow som turnerat världen över är regissören nu tillbaka med en tredje film att avrunda sviten med. Tatum återvänder i titelrollen med bland annat Salma Hayek som nytillskott.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

“Ant-Man and the Wasp: Quantumania” (Premiär 15 februari)

 
Hör och häpna, men det har snart gått hela fyra månader utan ett nytt tillskott i Marvels film- och tv-universum. Men efter “Black Panther: Wakanda Forever” har det nu blivit dags att kliva in i nästa fas i MCU. Vi kickstartar med ett nytt äventyr med Ant-Man, som här hamnar i “the Quantum Realm” där han bland annat stöter på Kang The Conqueror – filmuniversumets nya big bad. Oavsett vad man må tycka om MCU-tåget som tuffar på (läs gärna min och Viktor Jerners diskussion kring fenomenet) så är det (kanske) ett måste på bio.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

“Women Talking” (Premiär 17 februari)

 
Baserad på den sanna historien och romanen med samma namn av Miriam Toew skildrar Sarah Polley detta starka drama om ett religiöst samhälle där kvinnorna blivit systematiskt våldtagna i flera år men bestämmer sig för att konfrontera saken. I den stjärntäta rollistan hittar vi bland annat Rooney Mara, Claire Foy, Jessie Buckley, Ben Whishaw och Frances McDormand.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

“Aftersun” (Premiär 17 februari)

 
Långfilmsdebutanten Charlotte Wells har blivit ett namn på mångas läppar efter denna oerhört kritikerhyllade film om Sophie, som i vuxen ålder blickar tillbaka på en semesterresa hon gjorde med sin pappa 20 år tidigare. Suddiga minnen förstärks av gamla videokameraband i denna emotionella berg-och-dalbana och en av årets starkaste debuter. Paul Mescal (som Oscarsnominerades för Bästa manliga huvudroll) och unga Frankie Corio är fenomenala ihop.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

“Cocaine Bear” (Premiär 22 februari)

 
Det låter för otroligt för att vara sant, men denna film om en amerikansk svartbjörn som går bärsärk efter att ha fått i sig en hel del smuggelkoks är faktiskt baserad på en sann händelse. Här tar sig dock berättelsen såklart till sin yttersta spets i en blodig actionkomedi signerad ingen mindre än Elizabeth Banks! I rollistan hittar vi en kavalkad av spännande namn som Ray Liotta, Keri Russell, Alden Ehrenreich, Margo Martindale och Matthew Rhys.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

“Empire of Light” (Premiär 24 februari)

 
Sam Mendes, som i november förra året gästade Stockholms filmfestival där han tilldelades priset Stockholm Visionary Award, senaste alster är likt Steven Spielbergs tidigare nämnda “The Fabelmans” ytterligare en film som hyllar filmmediet. Här utgör Olivia Colman (som är fantastisk som alltid, men kanske extra bra här) och Michael Ward ett udda kärlekspar med en gammal biograf i en brittisk kuststad på 1980-talet som spelplats.
 
Vilken film ser du mest fram emot att se på bio under februari? Kommentera nedan!
 
| 1 februari 2023 18:00 |