Film

Skribent

Viktor Jerner

7 januari 2023 | 18:00

Diskussion: Var är Marvel Cinematic Universe på väg efter svaga fas 4?

MovieZines Viktor Jerner och Patrik Linderholm diskuterar om det är dags att hoppa av superhjältetåget en gång för alla.
Går Marvel på autopilot? Har de stora superhjältefilmerna tappat sin charm? Varför känns det mesta som mellanmjölk? MovieZines Viktor Jerner och Patrik Linderholm summerar Marvel Studios svaga Fas 4, där vi tappade lite av peppen inför kommande satsningar.
 
 
VIKTOR: Hej Patrik, är det bra?

PATRIK: Bara fint med mig, dig med? 

VIKTOR: Inga konstigheter! Jag behöver dock diskutera av mig lite, och det finns ingen bättre att göra det med än dig. Sedan jag såg "Black Panther: Wakanda Forever" på bio för ett tag sedan har jag gått runt och burit på vad som nästan skulle kunna beskrivas som en sorts utmattningskänsla kring hela MCU och även Hollywood-blockbusters i allmänhet. När jag lämnade salongen efter "Wakanda Forever" kände jag, även om det inte är en dålig film, att det här är den sista MCU-filmen jag ser på bio. "Superhjälte-fatiguen" har såklart byggts på länge nu, men för mig blev det oerhört konkret nu, att jag drar en linje. Känner du igen det här, var står du i det hela?

PATRIK: Nu har jag tyvärr inte sett "Wakanda Forever" än, men jag känner definitvt igen känslan. För mig infann den sig senast efter "Thor: Love & Thunder", som var en stor besvikelse. Förutom att det kändes som att Taika Waititi gick på autopilot så tycker jag filmen såg rent ut sagt gräslig ut emellanåt. Som en av världens största filmstudios kan man ju tycka att det bör finnas lite verkshöjd på innehållet? Så med tanke på främst det kände jag precis som du att det inte gör det värt med ett biobesök längre, när man inte ens kan få njutning av storbildsupplevelsen. Men jag satte mitt hopp till nya "Black Panther" då trailern såg helt magisk ut. Så att du känner så här efter den gör att luften lite går ur mig. Är det estetiska något som fallerar även i den?

VIKTOR: Ja, "Wakanda Forever" har både liknande problem som den första filmen, plus helt nya. Det mest bekanta problemet är att den tredje akten (samt ett flertal enskilda sekvenser tidigare under speltiden) blir en total CGI-soppa. De har tankat i så otroligt mycket pengar och resurser i den här produktionen men kan likväl inte få de visuella effekterna att se bra ut, vilket är smått förbluffande helt ärligt. Sen är den för tonmässigt spretig och storymässigt överpackad för att landa över medelmåttighet. "Thor: Love & Thunder" som du nämner var dock ännu sämre (Taika Waititi, vars tidigare "Thor: Ragnarök" är gravt överskattad, har förhoppningsvis gjort sitt i MCU nu). Hur går det för Marvel egentligen? Vad känner du kring den nu avslutade "fas 4" som helhet?
 
 
PATRIK: Ärligt talat så tycker jag nog denna fjärde fas varit den svagaste hittills. Varje fas har ju haft sina toppar och dalar, men här har det varit få höjdpunkter. Även om jag tycker dalarna inte varit så djupa, så är det mer den övergripande känslan av mellanmjölk som genomsyrar denna fas. Det enkla svaret på varför både den här känslan av utmattande infunnit sig, samt varför många produktioner känns slarviga, skulle jag säga är den extremt höga produktionstakten. Antalet filmer har inte skiljt sig särskilt mycket från föregående faser, men det här är ju också första fasen med Marvels tv-serier på Disney+. De sju filmerna ihop med åtta säsonger tv-serier är en jäkla massa speltid, och här blev det helt enkelt för mycket – även för någon som jag som älskar denna värld. Vad känner du generellt kring fas 4 och just introduktionen av tv-serierna?

VIKTOR: Jag håller helt med dig. Under 2021 och 2022 är det ju som du nämner otroliga 15(!) titlar som har landat i fas 4 om vi räknar både filmer och serier och den hisnande takten tycks helt klart ha haft inverkan på verkshöjden. För mig är det bara ett fåtal som sticker ut, "Shang-Chi" och "Multiverse of Madness" (båda har pigga och unika identiteter, den ena med wuxia/martial arts-lutning och den andra skräckflörtande, i ett annars homogent startfält) på filmsidan samt "WandaVision" och "She-Hulk" (som jag vet att jag gillade mycket mer än dig) på Disney+. Resten sträcker sig från mellanmjölk till total pannkaka och jag får nu retroaktiv ångest över att jag har spenderat så mycket tid av mitt korta liv på att ta mig igenom allt det andra.

Seriesatsningen var något jag längtade efter på förhand men med facit i hand har det ju varit minst sagt underväldigande resultat. Efter att jag kände att "Hawkeye" var helt okej men samtidigt inte gav mig något bestående över huvud taget så började jag ta mitt förnuft till fånga, så både "Moon Knight" och "Ms. Marvel" (ytterligare två exempel på aggressivt mediokra MCU-produkter) slopade jag halvvägs in i säsongerna. Jag kommer placera ribban för den här typen av filmer och serier mycket högre nu framöver och avstå från fler. Streamingtjänsterna svämmar över med bra grejer att se - så varför skulle man lägga tid på någon 3/5-mellanmjölk? Hur kommer du göra? Kommer biobesök och premiärtittning av serierna fortfarande vara givna när det gäller MCU framöver?
 
 
PATRIK: Nu tror jag att du skrev fel, för "She-Hulk" tillhör ett av de största bottennappen i hela MCU! Skämt åsido, jag håller med om att seriesatsningen var ett lovande projekt, som även inledde mycket starkt. Men sen har både intresset svalnat och kvalitén droppat för varje serie som kommit, och "She-Hulk" kändes för min del som någon sorts spik i kistan. Tyvärr vet jag att jag säkert kommer sitta bänkad inför nästa serie ändå, MCU-torsk som man är. Marvel har mig i ett järngrepp och jag tror det har med att göra med deras universumbyggande och att man inte vill "missa" något. MCU-FOMO helt enkelt.

Så kanske ligger en del av problemet hos mig och andra som mer eller mindre ser dessa produktioner av ren pliktskyldighet. Även biobesöken kommer nog kvarstå, just för att man helst vill se dessa filmer så tidigt som möjligt utan att bli spoilad. Jag känner redan nu att vistelsen på sociala medier blir farligare för var dag som går utan att ha sett "Wakanda Forever".

Men för att blicka framåt, är det bara dystert framöver eller känner du något sorts hopp kring MCU inför kommande faser och produktioner? Det är ju minst sagt späckat schema som Kevin Feige och gänget har lagt upp, både på film- och tv-fronten.
 
 
VIKTOR: Intressant det där, att FOMO-aspekten har en så pass stark effekt på dig. Jag har nog känt något liknande tidigare men det är verkligen helt borta nu, så nu kommer jag gå helt och hållet på egenintresse. När det gäller spoilerkänslighet så vet jag att den är generellt lägre än din och när det gäller MCU så är den i princip obefintlig. De flesta MCU-grejer jag har sett på sistone har jag fått mer eller mindre spoilade i twitter-flödet på förhand och upprördheten över det är nere på 0%, vilket nog säger en del om hur mycket (lite) jag bryr mig om den här världen och dess karaktärer.

Peppnivån kring de projekt som Marvel har på gång sträcker sig för mig från högt till lågt. Jag älskar James Gunn och "Guardians of the Galaxy" (den bästa filmen i hela MCU, utan match) så "Vol 3" ser jag varmt fram emot. Även "The Marvels" och "Blade" har jag förhoppningar inför, jag håller tummarna för att de vågar ta ut svängarna lite där. När jag tänker på filmer som "Ant-Man and the Wasp: Quantumania" och "Captain America: New World Order" samt serier som "Secret Invasion", "Echo" och "Ironheart" går pulsen ner till noll, jag har inget intresse där. "Loki" har jag gett en säsong, det får vara nog. De två kommande "Avengers"-filmerna, "Fantastic Four", "Thunderbolts" osv. framkallar bara trötthet när jag tänker på dem.

Jag gissar på att dina känslor kring alla dessa nämnda är varmare?
 
 
PATRIK: Jag har varit ett stort fan av "Ant-Man"-filmerna hittills men jag kände verkligen noll entusiasm efter trailern till "Quantumania". Det känns som att det är i just dessa projekt, där man rullar vidare i gamla hjulspår, som Marvel-tröttheten är som störst. Precis som du säger så är det projekt som "Blade" som lockar mest i dagsläget, där Marvel (förhoppningsvis) kan ta ut svängarna mer. Guardians-filmerna har varit en höjdpunkt för mig med, men även där känner jag att risken finns för bristande intresse.

Dock måste jag säga att jag ser fram emot de större, förenande titlarna som "Secret Wars". Jag känner att det var en grej som saknades i fas 4, att saker och ting kulminerade i någonting. "Infinity War" och "Endgame" var verkligen en höjdpunkt i MCU-sagan, och även om jag tror att det kommer bli svårt att lyckas med det igen så känns det som att de här riktigt extravaganta projekten är de som kommer få igång peppen igen nu när allt annat i MCU bara blivit mellanmjölkig vardagsmat.

Om vi försöker sia hur det ser ut år 2025, tror du att du sitter där på första parkett redo för "Avengers: The Kang Dynasty" eller har du lämnat MCU bakom dig?
 
 
VIKTOR: Eftersom jag har vänner (dig, exempelvis) som är mer intresserade av MCU än mig så kommer det nog bli en del MCU-bio framöver oavsett, men jag kommer nog inte vara den drivande parten i ekvationen. Mitt intresse för franchisen har visserligen pendlat upp och ner över tid och det finns säkert ett möjligt scenario där det går uppåt igen (kanske när de mer extravaganta "megafilmerna" återvänder, som du säger), men just nu skulle jag säga att det är osannolikt. År 2025 känns det helt ärligt som att jag kommer vara väldigt färdig med superhjältefilmer i allmänhet, lika vemodigt som... hälsosamt?

Men Patrik, tack för att du tog dig tiden att diskutera allt det här med mig. Alltid ett nöje!
| 7 januari 2023 18:00 |