Film

Skribent

Patrik Linderholm

2 januari 2023 | 15:00

Bioguiden: 6 filmer att kolla in i januari

Nytt år, nya filmupplevelser! Här är sex av de hetaste biopremiärerna att kickstarta det nya året med.
2022 är till ända och det har blivit dags att kliva in i ett nytt filmår fyllt av magiska bioupplevelser. Årets första månad bjuder på allt från actionfylld spionfilm till omtalade Oscarsfavoriter. Här är sex filmer vi ser fram lite extra emot.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

“Operation Fortune: Ruse de guerre” (Premiär 6 januari)

 
Med en undertitel som ingen svensk biobesökare kommer att säga är den brittiske regissören Guy Ritchie tillbaka i spionvärlden, efter den numera kultförklarade “The Man from U.N.C.L.E.”.  Här teamar han återigen upp med sin vältränade musa Jason Statham för en historia som invloverar både MI6-agenter, Hollywoodstjärnor och onda vapensäljare. En relativt sedvanlig spionintrig med andra ord, men med Ritchie bakom ratten har man sällan tråkigt. 
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

“A Man Called Otto” (Premiär 13 januari) 

 
Nyligen fick Stockholm lite Hollywoodglans när Tom Hanks besökte galapremiären av denna amerikanska remake av “En man som heter Ove”. Rolf Lassgårds Ove har här bytts ut till Hanks Otto, men den vresige attityden hos den ordningsamme pensionären finns kvar. Om Hollywood-remaken lyckas fånga den charm som utgjorde det svenska originalet återstår att se, men Hanks känns i alla fall klippt och skuren för rollen. 
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

“Holy Spider” (Premiär 20 januari)

 
Ali Abbasi blev ett namn på allas läppar efter Oscarsnominerade “Gräns” för några år sedan. Nu är han tillbaka med en film som utspelar sig i hemlandet Iran, nämligen bestämt i den heliga staden Mashhad. Här får vi följa en journalist som ger sig i jakt på en seriemördare som härjar i staden för att “rensa” den på prostituerade. Huvudrollsinnehavaren Zar Amir-Ebrahimi prisades för sin prestation under filmfestivalen i Cannes i denna dramathriller baserad på verkliga händelser.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

“The Son” (Premiär 20 januari)

 
Dramatikern Florian Zeller sadlade häromåret om till filmregissör när han adapterade sin egen “The Father”. Här följer han upp med en ny skildring av förkrossande familjerelationer, även denna baserad på en av hans pjäser. Hugh Jackman gör huvudrollen som pappan som gör allt för att få sin nya familjekonstellation att fungera, samtidigt som han måste ta hand om sin deprimerade tonårsson från ett tidigare äktenskap. Den som sett “The Father” vet att man bör förbereda sig för en hjärtskärande gråtfest.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

“The Banshees of Inisherin” (Premiär 27 januari)

 
Regissören Martin McDonagh har efter några lyckade utflykter i USA tagit sig tillbaka till sina irländska rötter och återförenas här med sina huvudrollsinnehavare från debuten “In Bruges”. Colin Farrell och Brendan Gleeson spelar två vänner som faller isär på en avlägsen irländsk ö under 1920-talet. McDonagh väver skickligt samman den irländska ensligheten med träffsäker svart komedi i en av årets stora Oscarsfavoriter.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

“Babylon” (Premiär 27 januari)

 
En annan Oscarsfavorit är Damien Chazelles senaste film, som likt den omhuldade “La La Land” sätter lupp över Hollywood, men denna gång under filmfabrikens guldålder. Storstjärnor som Brad Pitt och Margot Robbie frontar denna storslagna odyssé genom övergången från stum- till ljudfilm under filmmeckats glansdagar. Filmen floppade på bio i USA, men ser ändå ut att vara en upplevelse värd den vita duken, inte minst för svenske Linus Sandgrens foto.
 
Vilken film ser du mest fram emot att se på bio under januari? Kommentera nedan! 
| 2 januari 2023 15:00 |