Operation Fortune: Ruse de Guerre 2023

Action Thriller
USA
114 MIN
Engelska
Kinesiska (mandarin)
Operation Fortune: Ruse de Guerre poster

Synopsis

Spionen Orson Fortune måste sätta stopp för försäljningen av en ny dödlig vapenteknologi som leds av miljardären och vapenmäklaren Greg Simmonds. Fortune hamnar motvilligt i samma team som några av världens bästa agenter. Tillsammans rekryterar de Hollywoods största filmstjärna, Danny Francesco, som hjälper dem på deras hemliga uppdrag för att rädda världen.
Ditt betyg
2.7 av 31 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Operation Fortune: Ruse de guerre
Biopremiär
6 januari 2023
DVD-premiär
3 april 2023
Digitalpremiär
3 april 2023
Språk
Engelska, Kinesiska (mandarin)
Land
USA
Distributör
SF Studios
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Andreas Samuelson

5 januari 2023 | 20:15

Typiskt Guy Ritchie-äventyr på gott och ont

Guy Ritchie flirtar med Bond i sitt senaste, ganska typiska actionäventyr. Jason Statham är pålitligt stel men kul biroller och högt tempo väger upp.
Om du trodde att Guy Ritchie skulle ge oss familjevänlig film utan snabbkäftade antihjältar och skurkar som skjuter ihjäl varandra så gissa igen. Den brittiske filmskaparen fortsätter i spåren efter sina två senaste äventyr, ”Wrath of Man” och ”The Gentlemen”, som i sin tur härstammar ur Ritchies kultförklarade debut ”Lock, Stock and Two Smoking Barrels”.
 
Denna gång känns det som om Ritchie sniffar mer på agentgenren snarare än sin karaktäristiska kuppfilm. Med sin favoritstjärna Jason Statham i huvudrollen som en superagent så har duon sällan levererat en sådan James Bond-liknande rulle. Försöker de hinta något till 007-producenterna?
 
Hursomhelst så kretsar storyn kring ny, topphemlig och toppfarlig vapenteknologi som blir stulen och riskerar att hamna i fel händer. För att infiltrera en miljonär och vapenhandlare (Hugh Grant) så anlitar (läs: utpressar) Statham och hans gäng en egocentrisk filmstjärna (Josh Hartnett). Men klockan tickar, fler skurkar blandar sig i och det blir svårare för våra agenter att hemlighålla sina identiteter.
 
Redan inledningsvis blir det tydligt att det är en ganska typisk Ritchie/Statham-rulle vi har att göra med. Ritchie leker med musik och klipp i ett välsmort tempo medan Statham är sådär råbarkad, macho och grinig som han alltid är. Innan vi ens introducerats till honom så kallas han en ”administrativ mardröm” av Eddie Marsans upprörda toppchef.
 
Statham är även - som så ofta - filmens främsta problem med sin träiga brist på utstrålning. Trots att man i skuggan av hans begåvade sidekicks lite orättvist döpt filmen efter hans karaktär så är denne lika lättglömt stel och charmlös som stjärnans tidigare rollfigurer.
 
Tacksamt nog lyfts filmen av minnesvärda birollsskådespelare. Det är fint att se veteranen Cary Elwes tillbaka i god form som gruppens fisförnäma ledare. Grant, med samma cockney-accent som i ”The Gentlemen”, roar som den typ av självbelåtna slemhög han numera spelar i sömnen. Kul också att se gamle flickidolen Hartnett spela nervös Hollywood-idiot även om man gärna hade sett någon med vassare komiska tajming i rollen.
 
Men det är dock kanske inte oväntat den fabulösa "White Lotus"-stjärnan Aubrey Plaza som stjäl showen. Hon står vid sidan om mestadels nedtystade Lourdes Faberes (”Good Omens”) för enda kvinnliga närvaron men vägrar förpassas till något vackert kuttersmycke. Ritchie är knappast känd för starka kvinnoroller och det är därför befriande att se honom ge utrymme åt Plazas knasiga personlighet och bisarra egenskaper.
 
Däremot blir det snabbt tjatigt hur karaktärerna, inte minst Stathams, ska skämta om och konstatera att Plaza är just kvinna. Och däri ligger filmens andra problem - manuset känns som en blek kopia av många av regissörens tidigare filmer. Här finns någonstans en kul, spännande kombo av agent- och kuppfilm men många one-liners faller platt och de som bäst hyfsade fight-scenerna känns ofta klumpigt injicerade.
 
Det blir på gott och ont en ganska lättglömd, typisk Guy Ritchie-film där högt tempo, underhållande infall och minnesvärda biroller får kompensera för det som funkar mindre bra, inklusive en träig hjälte. Knappast något som förtjänar en franchise, men som lagom underhållning för stunden passar det gott.
| 5 januari 2023 20:15 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
3
Underhållande film och alltid härligt att se Statham. Finns på Amazon Prime nu.
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu